Український благодійний фонд отримав право купувати за кордоном товари військового призначення

Фонд «Повернись живим» першим із поміж благодійних фондів отримав офіційне право купувати за кордоном товари військового призначення. Фонд, наприклад, зможе сконцентруватись на летальному озброєнні.

З кінця березня «Повернись живим» зареєстрований як суб’єкт здійснення міжнародних передач товарів, зокрема, товарів військового призначення у Державному експортному контролі України, йдеться у повідомленні фонду.

«Тепер ми можемо передавати не тільки певний вид оптики, зв’язку тощо, а й засоби «активного ураження», які є на озброєнні в армії США та інших передових європейських країн», — пояснює волонтерка-юристка Руслана Величко.

Такий статус дозволяє фонду напряму купувати у виробників потрібні товари, без посередників. У фонді будуть концентруватись на летальному озброєння: ударних безпілотниках, гвинтокрилах, боєприпасах тощо.

У «Повернись живим» зазначили, що вже реалізують угоди на загалом 20 мільйонів доларів. Частину коштів витратять «на один із найпотужніших виробів у своєму класі». Що це — обіцяють повідомити згодом.

Задонатити фонду для допомоги українським захисникам можна тут. Також перерахувати кошти у «Повернись живим» можна через застосунок «Дія».