На Радбезі ООН заявили про нелегітимну участь Росії в засіданнях

У Раді безпеки й Генасамблеї ООН не було голосування щодо прийняття Російської Федерації замість Радянського союзу після його розпаду 1991 року.

Це спровокувало за собою низку трагічних подій, заявив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця на засіданні Радбезу 21 червня.

“Подія, що сталася в цій залі в грудні 1991 року, спровокувала послідовність трагічних подій. В останній день перед Різдвом голова Ради Безпеки, радянський посол Воронцов закриває засідання Ради. Наступне засідання Ради відкриває та сама людина І, о, диво – як представник іншої країни (Росії. – Gazeta.ua). Країни, якої на той момент не було в Статуті ООН і взагалі у списку країн-членів ООН”, – сказав Кислиця.

Також звернув увагу, що в Раді безпеки не було голосування з цього приводу.

“На Генеральній Асамблеї голосування не було. Не було офіційного рішення жодного органу, і не через різдвяні канікули”, – наголосив Кислиця.

Нагадав, що тодішній президент РФ Борис Єльцин лише повідомив ООН про своє рішення, і хтось прийняв це рішення до виконання без публічного обговорення і без голосування.

“А послу Воронцову вдалося переконати Генсека прийняти під ялинкою його вірчі грамоти як представника Росії”, – нагадав Кислиця.

21 червня о 17:00 за Києвом Рада безпеки Організації Об’єднаних Націй зібралася на чергове засідання. Члени Радбезу обговорювали підбурювання кремлівської пропаганди до насильства як одну з причини агресії Росії проти України.

Ініціювала розгляд цього питання Албанія, яка головує в РБ у червні.