Дипломати РФ “спотворюють реальність” новими брехнями про війну в Україні

Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки України зібрав добірку фейків, маніпуляцій і дезінформації, які російські окупанти створили на ранок 22 червня.

Посол Росії в ООН Василь Небензя продовжує поширювати дезінформацію щодо війни в Україні, повідомила у середу пресслужба ЦПД у Telegram.

“Звинувачення на адресу РФ у тому, що вона нібито хоче знищити Україну, не відповідають дійсності. У нас, як і раніше, добре ставлення до українського народу, його культури і мови. Українці – рідний і дружній нам народ. Просто їхні сьогоднішні лідери реалізують чужий і нам, і українському народу геополітичний порядок денний”, – сказав росіянин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Політики РФ “розганяють” провокаційні заяви про війну в Україні – РНБО

Чергову маніпуляцію поширює колаборант Кирило Стремоусов, якого російські окупанти називають “заступником голови військово-цивільної адміністрації” Херсонщини. Він заявив, що військовослужбовці Збройних сил України, які “виявляють бажання отримати громадянство РФ, побоюються за своє життя і розглядають отримання російського паспорта як гарантію безпеки”.

Уповноважена з прав людини в Росії Тетяна Москалькова також ширить дезінформацію. Омбудсмен РФ заявила, що запроваджені Литвою обмеження на вантажний транзит до російського Калінінграду з інших регіонів грубо порушує права людини, оскільки так “росіян намагаються позбавити роботи”.

З 18 червня Литва частково заблокувала доступ Російської Федерації до Калінінградської області, зокрема забороною залізничного транзиту низки товарів через санкції ЄС.

Колишній Кеніґсберґ – територіально віддалена область РФ, яка не має прямого сполучення з іншою частиною держави. Здебільшого постачання в регіон здійснюється через Литву й Латвію.

Калінінград є західним форпостом Росії, затиснутим між країнами-членами НАТО. Литва – найкоротший шлях з материкової частини Росії в її Калінінградський ексклав. Він розташований між Литвою та Польщею на східному узбережжі Балтійського моря.

Литва ще в лютому закрила свій повітряний простір для польотів з Росії до Калінінграда через повномасштабне вторгнення РФ в Україну.