Мін’юст США опікуватиметься Україною щодо дієвості санкційного тиску на рф

Міністерство юстиції США виділить прокурора для консультацій з Україною щодо боротьби з клептократією, корупцією та відмиванням грошей у рамках боротьби з ухилянням росії від санкцій.

Генеральний прокурор Меррік Гарленд 21 червня прибув в Україну і зустрівся з генеральним прокурором України Іриною Венедіктовою, повідомляє Мін’юст США.

Він підтвердив зобов’язання США допомагати виявляти, затримувати та переслідувати осіб, причетних до воєнних злочинів, і призначив Елі Розенбаума радником із питань відповідальності за воєнні злочини в Україні.  Але допомога Америки не обмежиться цим.

«Міністерство юстиції надасть додатковий персонал для розширення своєї роботи з Україною та іншими партнерами для боротьби з незаконним фінансуванням Росії та ухиленням від санкцій.  Серед іншого, Департамент надасть Україні експерта-прокурора Міністерства юстиції для консультування з питань боротьби з клептократією, корупцією та відмиванням грошей.  Крім того, він планує направити двох експертів-адвокатів з Управління міжнародних справ – одного до посольства США в Європі, а іншого до посольства США на Близькому Сході – для підтримки робочої групи Департаменту KleptoCapture», – йдеться у повідомленні.

Ці старші адвокати будуть тісно співпрацювати зі своїми колегами в країнах-членах ЄС і країнах Близького Сходу, щоб сприяти взаємній правовій допомозі та екстрадиції, пов’язаної з незаконним фінансуванням Росії та ухиленням від санкцій, у тому числі щодо визначених російських олігархів, які підтримували російський режим і його зусилля з підриву українського суверенітету.

У березні генпрокурор Гарленд оголосив про створення робочої групи KleptoCapture для боротьби з ухиленням чи підривом економічних дій уряду США у відповідь на російську військову агресію. Оперативна група, зокрема, сприяє захопленню суперяхт осіб, які потрапили під санкції, бо тісно пов’язані з російським режимом.

Раніше повідомлялося, що Вашингтон анонсував щомісячні транші Києву в розмірі 1,5 млрд доларів. Кошти планують спрямувати на підтримку роботи українського уряду.

Нагадаємо, 21 травня 2022 року, президент США Джо Байден підписав «Закон про додаткові асигнування на Україну, 2022», який передбачає додаткові надзвичайні асигнування на 2022 фінансовий рік федеральним агентствам для реагування на ситуацію в Україні і для надання допомоги Україні.

У рамках пакету на $40 млрд США виділили $8,5 млрд підтримки економіки України. Перший $1 млрд із цих грошей уже перерахований.