У Білому домі відреагували на заяви Кремля про долі полонених американців

Білий дім назвав “жахливими” заяви Російської Федерації щодо можливої страти двох американців, взятих у полон під час війни в Україні.

Вашингтон намагається дізнатися більше інформації про бранців, заявив координатор зі стратегічних комунікацій у Раді національної безпеки Джон Кірбі, передає CNN.

“Ми все ще намагаємося дізнатися більше про цих двох людей. Жахливо, що чиновник у Росії навіть припустив смертну кару для двох американських громадян, які перебували в Україні”, – сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Загинув ще один громадянин США, який воював за Україну

Кірбі додав, що не намагатиметься “залізти в голови” російського диктатора Володимира Путіна чи його прессекретаря. Але незалежно від того, чи була перспектива смертної кари реальною чи гіпотетичною, ця заява все одно непокоїть Штати.

“У будь-якому випадку, це однаково тривожно, чи вони дійсно мають на увазі те, що кажуть. Результатом може стати смертний вирок двом американцям в Україні”, – сказав він.

Вчора у Кремлі заявили, що Російська Федерація “нічого не може гарантувати” щодо долі громадян США, які воювали за Україну і потрапили в полон.

Москва наполягає, що на них не поширюються положення Женевських конвенцій, заявив прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков. Захоплені у полон американці нібито не мають відношення до Збройних сил України, а тому не підпадають під захист конвенцій. Пєсков додав, що страту для американців виключати не можна, але це буде рішення суду, а не Кремля.

У Харківській області під час битви під селом Ізбицьке зникли двоє добровольців із США. Два ветерани армії США з Алабами 39-річний Александр Друке й 27-річний Енді Тай Нгок Хуїн, які перебували в Україні та допомагали ЗСУ боротися з російськими окупантами, зникли безвісти кілька днів тому. Вони могли потрапити в полон.

Президент США Джо Байден підтвердив зникнення трьох американських військових. Вони воювали на боці України проти російського вторгнення.

Згодом Держдепартамент США заявив, що вивчає інформацію про можливе зникнення безвісти в Україні третього американського громадянина, що міг брати участь у війні.