США звинуватили Китай у мовчазній підтримці Росії

Закупівля Китаєм російської нафти у великих обсягах – мовчазна підтримка Росії й приклад зростаючого співробітництва між країнами.

Це відбувається на тлі намагань колективного Заходу запровадити санкції проти Москви, заявив координатор з питань стратегічних комунікацій Сполучених Штатів Америки Джон Кірбі, під час брифінгу 21 червня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Китай прояснив свою позицію щодо України і Росії

“Гадаю, що це лише частина готовності Пекіну продовжувати йти разом із РФ. Ми закликали Китай бути відповідальною державою і приєднатися до решти світу в засудженні того, що Кремль творить в Україні”, – сказав він.

Цьогоріч у травні Китай скупив рекордну кількість російської нафти, збільшивши закупівлі до $7,47 млрд, що приблизно на $1 млрд більше, ніж у квітні, і вдвічі більше, ніж минулого року.

Китай підтримує Росію у повномасштабному вторгненні до України. Підтримка зберігається попри заяви Пекіна про намір зберігати нейтралітет у цій ситуації, попри звірства, насильства та вбивства мирних людей російськими військами, а також попри виклики глобальній продовольчій безпеці.

Позиція заявленого нейтралітету з боку КНР є не більше ніж пустою заявою.