Зелене місто: як хочуть відбудувати Харків світові фахівці

У Мадриді відбувся міжнародний онлайн форум щодо післявоєнної відбудови Харкова. У ньому взяли участь представники багатьох країн та світових організацій. Зокрема, був присутній британський архітектор Норман Фостер. Він з командою вже розробляє новий генеральний план Харкова.

На думку фахівця, це має бути “зелене місто”, що стане центром науки. Про це повідомили в Харківській міській раді.

Новий генплан Харкова передбачає насамперед:

– відновлення житла та послуг;

– оцінку збитків;

– ремонт та реконструкцію критично важливих об’єктів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Місто, яке знищили окупанти: який вигляд мають головні туристичні принади Маріуполя

Команда фахівців хоче створити довгостроковий план відбудови. Туди буде входити стратегія будівництва, відновлення будівель, комунікацій та транспорту, перегляд минулих планів розвитку Харкова.

Проєкт відбудови буде основою для економічної стратегії процвітання міста.

Професор Оксфордського університету Єн Голдін заявив, що Харків можна зробити центром знань. У місті потрібно створити комфортні умови та робочі місця для фахівців різних галузей.

Харківський міський голова Ігор Терехов долучився до форуму онлайн. Він зазначив, що у місті, наприклад, можна налагодити виробництво електробусів чи трамваїв для постачання країні.

На форумі також вирішили – Харків має бути зеленим містом.

Норман Фостер підготував групу, яка вже готова представити інвесторам план відновлення Харкова після війни. Команда шукає 15 експертів світового рівня, які зможуть почати реалізовувати план.

Частину коштів на відбудову міста надасть держава. Іншу – буде шукати місто серед приватних інвесторів та великих міжнародних фондів.

З початку війни внаслідок російських обстрілів та бомбардувань у Харкові на початок червня було зруйновано 3,5 тисяч будинків. З них 500 – не підлягають відновленню.

Харків продовжують обстрілювати. В результаті авіаудару російських військ вдень 21 червня загинуло четверо осіб. Ще десять отримали поранення.