В США натякнули, що Кремлю дорого коштуватиме вторгнення у Литву

У Державному департаменті США заявили, що віддані зобов’язанням за договором про колективну безпеку в рамках Північноатлантичного альянсу (НАТО).

Про це під час брифінгу заявив прес-секретар Держдепартаменту Нед Прайс.

«Зобов’язання НАТО перед Литвою «залізні» і наша відданість п’ятій статті (напад на одного члена, буде означати напад на всіх), – непорушна», – сказав він.

Нагадаємо, в суботу, 18 червня, оператор залізниць Литви LTG Cargo припинив транзит санкційних вантажів між основною територією росії та Калінінградською областю. 21 червня Вільнюс розширив блокаду і на автотранспортні засоби.

У росії заявили, що транспортна блокада Калінінградської області «розв’язує їй руки». Таким чином Кремль фактично пригрозив ЄС і НАТО відкритою війною.

21 червня Секретар Ради безпеки рф Ніколай Патрушев відвідав Калінінградську область, де провів нараду з національної безпеки.

Тим часом гелікоптер Прикордонної служби рф перетнув кордон з Естонією, а на військових навчаннях росіяни щодня імітують ракетні удари по території країни.

Аналітики видання Politico не виключають, що у разі війни проти НАТО, Кремль може почати з пробиття гіпотетичного Сувалкського коридору з білорусі до Калінінграда.

Додамо, що 8 червня депутат російської Держдуми Євгеній Фьодоров вніс законопроект щодо скасування постанови Держради СРСР від 6 вересня 1991 року про визнання незалежності Литви. Він аргументував пропозицію тим, що країна незаконно отримала незалежність, адже постанову ухвалив неконституційний орган із порушенням вимог кількох статей Конституції СРСР.

Згодом Федоров також запропонував скасувати визнання незалежності Естонії, Латвії й України.