Збільшуємо коло тих, хто за кандидатство для України в ЄС, – Зеленський

У вівторок, 21 червня, президент України Володимир Зеленський провів низку телефонних переговорів з іноземними партнерами.

Вони стосувалися зближення України з ЄС, співпраці з іншими державами, а також військової допомоги та санкцій проти країни-агрессорки РФ. Про це президент повідомив у вечірньому зверненні за підсумками 118 дня війни в Telegram.

“Сьогодні був день дуже активної зовнішньополітичної роботи майже марафон телефонних переговорів. Збільшуємо коло тих, хто за кандидатство для України, та додаємо впевненості, що рішення у п’ятницю буде позитивним”, – повідомив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поступово звільняємо Херсонщину – Зеленський

Зокрема. у розмові з Прем’єр-міністром Словаччини Едуардом Хегером були скоординовані позиції нашої країни напередодні засідання Європейської ради.

Зеленський подякував Президенту Литви Гітанасу Наусєді за рішення саміту Триморʼя надати Україні статус партнера-учасника. І також скоординували наші кроки.

“Угорщина. Була дуже плідна розмова з Премʼєр-міністром Віктором Орбаном. Запросив його відвідати Україну й подякував за важливу підтримку нашого суверенітету, територіальної цілісності нашої держави. Домовилися розвивати співпрацю в енергетиці”, – зазначив Зеленський.

Президент повідомив, що домовився з Премʼєр-міністром Португалії Антоніу Коштою залучати досвід його країни в нашому зближенні з Європейським Союзом.

“Далі Данія. Подякував за підтримку України, зокрема підтримку зброєю. Також відзначив виступ пані Метте Фредеріксен у Верховній Раді України, який відбувся сьогодні”, – сказав він.

У розмові з Прем’єр-міністром Іспанії Педро Санчесом Володимир Зеленський відзначив, що наша взаємодія посилить і Україну, і весь Європейський Союз. Також були обговорені можливі результати Мадридського саміту НАТО, який відбудеться вже наприкінці червня.

“Ірландія. Відзначив активну підтримку Ірландією нашої євроінтеграції та запросив Прем’єр-міністра Ірландії Міхола Мартіна відвідати Україну.

Також Зеленський подякував Премʼєр-міністру Хорватії Андрію Пленковичу за підтримку України.

“Я впевнений, що ми можемо розширити нашу співпрацю й на двосторонньому рівні, і на рівні європейських структур”, – наголосив президент України.

17 червня Європейська комісія підтримала рекомендацію надати Україні статус кандидата на вступ до Європейського Союзу. Про це повідомила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Серед умов, які висунули Україні для отримання членства – встановлення в країні дієвого інституту верховенства права та ефективна робота антикорупційної системи.

Остаточне рішення щодо надання статусу кандидата України на членство в ЄС мають ухвалити на саміті 23-24 червня у Брюсселі. Для прийняття рішення мають проголосувати всі країни-члени Євросоюзу.