У ЄС дійшли єдиної позиції щодо статусу України

Держави-члени ЄС досягли єдиної позиції щодо статусу України як кандидата на членство в Союзі.

Заявки України, Молдови й Грузії підготували для розгляду главами держав і урядів на саміті ЄС 23-24 червня. Під час брифінгу після засідання Ради ЄС із загальних питань у Люксембурґу про це сказав міністр-делегат у справах Європи при МЗС Франції Клеман Бон, передають “Факти”.

“Сьогодні в нас була дискусія, яка дала змогу продемонструвати широкий консенсус. Я б навіть сказав, повний консенсус щодо розгляду цих досьє. І особливо щодо України, можливості визнати статус кандидата в найкоротші терміни”, – повідомив він.

У цьому питанні рішення ухвалюватимуть лідери країн Євросоюзу. Але міністри працювали над спільною позицією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Доволі імовірно, що Україна стане членом ЄС” – Байден

Міністри наголосили, що процес вступу не означає негайного вступу. Процес приєднання до ЄС буде “вимогливим і тривалим”.

“Тепер є європейська воля заявити Україні, може, й іншим, але Україні як символу й конкретному рішенню: відлік часу обговорення європейської інтеграції почався”, – каже Бон.

Європейська комісія підтримала рекомендацію надати Україні статус кандидата на вступ в Європейський Союз. Рішення винесли в п’ятницю, 17 червня. Процес вступу в Євросоюз може потребувати понад 10 років. Упродовж цього періоду Україна має впровадити правила й стандарти ЄС.

Остаточне рішення щодо надання статусу кандидата України на членство в ЄС мають ухвалити на саміті 23-24 червня в Брюсселі. Для ухвалення рішення мають проголосувати всі країни-члени Євросоюзу.

Тим часом Єврокомісія назвала вимоги для вступу України до ЄС.