Україна отримає від Німеччини САУ Gepard і системи ППО IRIS-T

Німеччина передасть Україні 30 самохідних артилерійських установок Gepard, комплекси протиповітряної оборони IRIS-T SLM і бронетранспортери М113.

Таку інформацію уряд Німеччини опублікував у вівторок, 21 червня.

Україна має отримати від Німеччини також 10 тис. артилерійських снарядів, 53 тис. протиповітряних снарядів, 5,8 млн патронів для стрілецької зброї, а також 5 тис. захисних шоломів, вісім мобільних систем радіозв’язку й тепловізорів, вісім розвідувальних дронів, чотири пристрої з розмінування тощо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сьогодні в Україну прибуде бронетехніка зі Словенії

Серед військового обладнання також згадуються сім САУ Panzerhaubitzen 2000 разом із запчастинами, 10 протидронових гармат, 10 броньованих машин, 80 пікапів Toyota, 22 ваговози, система протибатарейної боротьби COBRA й анонсовані раніше три реактивні системи залпового вогню MARS.

“З міркувань безпеки федеральний уряд Німеччини не надаватиме додаткових деталей щодо умов і дат передачі зброї, поки вона не відбудеться”, – зазначили в уряді.

Канцлер ФРН Олаф Шольц раніше не називав озброєння, яке передадуть Україні. У промові 1 червня в Бундестазі він пояснив, що відповідної угоди зі США досягнули нещодавно.

15 червня повідомляли, що Німеччина передасть Україні реактивні системи залпового вогню Mars, але лише три одиниці. Раніше в Берліні обіцяли надати чотири РСЗВ. Про це заявила голова міноборони ФРН Крістіна Ламбрехт під час зустрічі “Рамштайн-3”. Головною причиною скорочення обіцяних постачань РСЗВ став брак снарядів для такої техніки в Німеччині.