НБУ повідомив, як скоротились реальні доходи українців на тлі війни

Реальні доходи населення в Україні на тлі війни впали, наймані працівники стали отримувати на 25%, і це падіння продовжиться.

Про це йдеться у новому звіті НБУ про фінансову стабільність, пише УНН. Як вказують у Нацбанку, у лютому роботодавці виплатили працівникам аванси та компенсації, щоб допомогти пережити скруту. Проте надалі трудові доходи знижувалися. Так, у травні доходи найманих працівників були майже на чверть меншими від довоєнного рівня.

Разом із тим у рази зросли обсяги грошового забезпечення військових та виплачувались допомоги внутрішнім переселенцям і соціально незахищеним верствам населення. Це значною мірою компенсувало зниження доходів за іншими складовими, вказали у НБУ.

«Однак доходи низки категорій населення, передусім найманих працівників, суттєво постраждали. Їхні номінальні доходи відновлюватимуться повільно, а інфляція прискорюється. Тож реальні доходи працівників надалі знижуватимуться», – зауважили у Нацбанку.

При цьому, як зазначається, втрати домогосподарств від війни колосальні. За даними травневого опитування Info Sapiens, домогосподарства оцінили, що їхній добробут упав на третину з початку війни.

Нагадаємо, падіння зарплат у приватному секторі в середньому становило від 25% до 50% у порівнянні з довоєнним часом.

У звіті Міжнародної організації праці (МОП) зазначається, що з початку повномасштабної російської агресії в Україні було втрачено 4,8 мільйона робочих місць.