Економіка сьогодні: збільшення мита та податків, оцінка збитків та плани на відбудову

День сьогодні не вирізнявся сенсаціями, однак відбулася низка цікавих подій в економічному житті країни, про які потрібно знати.

Зокрема,  Верховна Рада України повернула мита та оподаткування на імпортні товари й розмитнення авто. Нові правила почнуть діяти з 1 липня поточного року. Українські банки отримали 1,3 млрд грн чистого збитку за січень – травень 2022 року у порівнянні з 23,8 млрд грн чистого прибутку за січень – травень 2021 року. Червоний Хрест розпочав виплати українцям. Бізнес з Італії долучиться до програм відбудови України. Доходи держбюджету у першому кварталі перевиконані на 11%.  Загальні втрати торговельних центрів України внаслідок агресії росії становлять $9,8 млрд.

Ми вирішили висвітлити економічні підсумки вівторка, 21 червня, про що нижче в наших матеріалах.

Мита та оподаткування на імпортні товари й розмитнення авто

Верховна Рада України повернула мита та оподаткування на імпортні товари й розмитнення авто. Нові правила почнуть діяти з 1 липня поточного року. Законопроєкт №7418 підтримали одразу у двох читаннях.

Відповідний урядовий законопроєкт №7418 підтримали одразу у двох читаннях — 234 голосів.

Втрати ТРЦ в умовах повномасштабного вторгнення

Загальні втрати торговельних центрів України внаслідок агресії росії становлять $9,8 млрд. Варто зазначити, $9,8 млрд – це втрати галузі лише за чотири місяці війни. Не слід забувати, що з 2014 року на тимчасово окупованій території залишається близько 780 тис. кв. м торгових площ у торгових центрів (ТЦ). Якщо враховувати їхню оцінку та недоотриманий за вісім років прибуток, то втрати становили б додатково ще понад $2 млрд.

Збитки банків

Попри стійкість банківської системи України, війна суттєво впливає на фінансовий результат банків. Платоспроможні банки отримали 1,3 млрд грн чистого збитку за січень – травень 2022 року у порівнянні з 23,8 млрд грн чистого прибутку за січень – травень 2021 року.

Держбюджет 2022

У першому кварталі поточного року доходи держбюджету перевиконані на 11% внаслідок дострокової сплати дивідендів, однак подальше виконання кошторису країни буде залежати від підтримки міжнародних фінансових організацій та країн-партнерів.

Бізнес з Італії долучиться до програм відбудови України

Мінфін обговорив з представниками Загальної конфедерації італійської промисловості потенційні привабливі сфери для інвестицій італійського бізнесу в Україну. Потенційно привабливими для італійських інвесторів можуть бути легка промисловість, «зелена» енергетика та сільське господарство.

Сторони обговорили поточну економічну ситуацію в Україні, перспективи посилення співробітництва, зокрема у фінансово-кредитній сфері, а також залучення італійського бізнесу до програм фінансування післявоєнної відбудови України.

Канада та Нідерланди допоможуть відновлювати Україну після перемоги над рф. Про це заявили прем’єр-міністри країн Джастін Трюдо та Марк Рютте після телефонної розмови.

Червоний Хрест розпочав виплати

Міжнародна  федерація Червоного Хреста та Червоного Півмісяця здійснює виплати українцям, які безкоштовно надали житло внутрішнім переселенцям.  Компенсація становлять 450 гривень на місяць.  Відповідні виплати компенсацій сьогодні розпочав ПриватБанк.

Німеччина готова розконсервувати вугільні ТЕС

Уряд Німеччини заявив про готовність розконсервувати вугільні ТЕС, аби протистояти енергетичному тиску росії.

Коментуючи рішення міністерства економіки продовжити роботу деяких вугільних ТЕС для заміщення дефіциту енергії в умовах зменшення росією експорту газу, наголошується, що вугілля завдає більшої шкоди довкіллю, однак в нинішніх умовах його використання в обмежених кількостях і в нетривалій перспективі є виправданим.

Керівництво Німеччини виключило можливість «ренесансу атомної енергетики» – продовження експлуатації підготовлених до відключення АЕС. Наголошується, що це потребуватиме часу, однак рішення має бути терміновим. «У короткостроковій перспективі це не допоможе».

росія має припинити «гратися» з глобальним голодом

Міністерка закордонних справ Франції Катрін Колонна заявила, що росія повинна припинити блокування українських портів, адже це може призвести до голоду у світі. Франція рішуче підтримує зусилля генсека ООН і особливу роль Туреччини у пошуку домовленості, аби уможливити експорт зерна з України через Чорне море.

Катрін Колонна зазначила, що питання розблокування експорту українських зернових буде в центрі переговорів міністрів закордонних справ ЄС.

Нагадаємо, в українських портах рашисти заблокували понад 20 млн тонн зерна, значна частина якого призначалася для Всесвітньої продовольчої програми ООН.