Україна вперше приєдналася до засідання Європейської полярної ради

Україна вперше в історії долучилася до засідання Європейської полярної ради.

Це організація, яка займається стратегічним розвитком полярних досліджень та інших ініціатив щодо Арктики й Антарктики в Європі. Про це повідомили в Національному антарктичному науковому центрі.

Національний антарктичний науковий центр, який є державним оператором Україні в Антарктиці, у квітні 2022-го став повноправним членом ЄПР. Саме він і запросив українців на захід.

Виїзне засідання ради відбулося 13-17 червня в італійському місті Болонья. Там обговорили засади нової Стратегії ЄПР на 2022-2027 роки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна отримала статус партнера-учасника ініціативи Тримор’я

Обговорили деталі нового стратегічного бачення та місії ЄПР, яка буде розділена на тематичні блоки. Це потрібно для ефективнішої координації, співпраці й взаємодії членів ЄПР як між собою, так і з іншими зацікавленими організаціями.

Проєкт Стратегії опрацює робоча група експертів упродовж літа й ухвалить з членами Ради. Остаточний варіант мають затвердити на засіданні восени 2022-го.

ЄПР називають європейським “елітним клубом” антарктичних досліджень. Його мета – сприяти багатосторонній співпраці учасників з вивчення полярних регіонів. Вона діє як спільний контактний пункт для комунікації європейських полярних дослідників між собою і з міжнародними партнерами.

27 країн-членів Європейського Союзу планують офіційно надати Україні статус кандидата вже цього тижня. На зустрічі послів ЄС 20 червня ніхто не виступав проти цього рішення.

Блок також має намір підтримати думку Єврокомісії щодо надання статусу кандидата Молдові та Грузії. Останній за умови, якщо вона спочатку виконає конкретні додаткові умови.