Семенченка випустили під домашній арешт, хочуть відправити на війну

Київський апеляційний суд змінив Семену Семенченку запобіжний захід із тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт, Головне управління розвідки Міністерства оборони просило відпустити командира батальйону «Донбас» боронити Україну.

Рішення суду було озвучене на засіданні 21 червня, повідомляє Українська правда.

Зазначається, що 13 червня начальник ГУР Кирило Буданов звернувся до Київського апеляційного суду та Шевченківського районного суду Києва з листами, в яких ручався за Семена Семенченка.

У листах ішлося, що Семенченко «має високі організаційні якості, успішно діяв як командир підрозділу, керував та безпосередньо організовував оборону населених пунктів і територій», тож «зараз його організаторські здібності принесуть користь країні та обороні».

Буданов зазначив, що Семенченко неодноразово заявляв про бажання взяти участь в обороні держави, а верховний головнокомандувач Володимир Зеленський допускав залучення до оборони держави досвідчених бійців, які перебувають під вартою чи відбувають покарання.

Голова ГУР також вказав, що Семенченко звинувачується у злочинах, що не пов’язані з загрозою життю та здоров’ю громадян, і його провину не доведено.

Більшість обвинувачених у цій справі виконують обов’язок по обороні України зі зброєю в руках в офіційних підрозділах, наголосив Буданов.

Він додав, що родина Семенченка перебуває в Києві, а сам політик і боєць готовий повернутися до розгляду справи після закінчення воєнного стану.

Головне управління розвідки Міноборони ініціювало розгляд питання про зміну запобіжного заходу та включення Семенченка до складу підрозділів ЗСУ з метою оборони держав, бо вважає, що користь від Семенченка в ЗСУ превалює над ризиками уникнення ним відповідальності.

ГУР обіцяє у випадку звільнення Семенченка з-під варти проконтролювати, щоб він прибув до військової частини і далі на фронт, а після закінчення бойових дій, готове гарантувати участь Семенченка у судових процесах.

Київський апеляційний суд ухвалив задовольнити частково апеляційну скаргу захисника Семенченка і звільнити його під цілодобовий домашній арешт.

На нього поклали обов’язки прибувати на вимогу суд й утриматися від спілкування зі свідками.

Повне рішення суду буде оприлюднено 23 червня.

Термін дії ухвали – 60 днів, до 19 серпня 2022 року.

Читайте також

24 березня 2021 року Служба безпеки України повідомила, що викрила і припинила діяльність воєнізованого збройного формування – так званої «приватної військової компанії» (ПВК). Її організаторами названі екс-народний депутат Семен Семенченко і так званий «агент НАБУ» Євген Шевченко.

За даними слідства, угруповання начебто вербувало українців з бойовим досвідом для роботи на зарубіжну ПВК. Також, за даними слідчих, Семенченко причетний до переправлення російської зброї на Близький Схід.

Журналісти проекту «Слідство.Інфо» встановили, що організація впродовж останніх років працювала на олігарха Ігоря Коломойського.

25 березня правоохоронці затримали Семена Семенченка, а також Ігоря Орленко (позивний «Соболь»), Сергія Якимовича й Олександра Новікова. 26 березня Печерський районний суд Києва обрав Семенченку запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави.

14 липня йому змінили запобіжний захід і замість арешту обрали цілодобовий домашній арешт. Однак вже 26 липня знову відправили під варту.

29 вересня 2021 року слідчі СБУ завершили досудове розслідування у кримінальному провадженні щодо дев’яти осіб, серед яких Семен Семенченко. Йшлося про чотири статті Кримінального кодексу (створення незаконних  воєнізованих формувань або участь у них; теракт і незаконне поводження зі зброєю; порушення порядку здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експортному контролю).

3 грудня 2021 року СБУ направила до Шевченківського райсуду Києва звинувачувальний акт у справі щодо дев’яти осіб, серед яких і Семен Семенченко.