Принцу Вільяму 40: цікаві факти з життя головного спадкоємця британського престолу

Сьогодні, 21 червня, принц Вільям Кембриджський відзначає ювілей – 40 років. Він – старший син принца Вельського Чарльза і його першої дружини, принцеси Діани, онук королеви Великої Британії Єлизавети ІІ. Посідає друге місце в порядку успадкування британської корони після батька.

Gazeta.ua зібрала добірку архівних фото та згадує найцікавіші факти з біографії герцога Кембриджського.

1. Був першим спадковим принцом, народженим поза королівським палацом. Принц Вільям з’явився на світ у лондонському госпіталі Святої Марії. Там згодом народилися і його діти. Від першого дня спадкоємець британського престолу став об’єктом уваги папараці.

2. 4 серпня 1982 року принца Вільяма хрестив архієпископ Кентерберійський у Букінгемському палаці. Отримав при хрещенні ім’я Вільям Артур Філіп Луї.

3. Навчався у школі-пансіоні Ладгроув в Беркширі. Був капітаном хокейної команди й команди з регбі, захоплювався плаванням, добре грав у футбол і баскетбол, а також неодноразово представляв школу на марафонах із бігу пересіченою місцевістю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Донька принца Гаррі та Меган Маркл святкує перший день народження. Чи привітала її королівська родина

4. Після школи вступив до знаменитого Ітонського коледжу. Там вивчав географію, біологію та історію мистецтв. Принц Вільям добре навчався, йому легко давалися предмети. І з поведінкою та спілкуванням з однолітками завжди було добре. У коледжі жив в окремій кімнаті та користувався окремою душовою з міркувань безпеки.

5. Був дуже близький із матір’ю – принцесою Діаною. Вона продовжувала залишатися членом королівської сім’ї, жила в Кенсінгтонському палаці і багато спілкувалася з дітьми Вільямом і його молодшим братом Гаррі – навіть після розлучення з Чарльзом. Загибель принцеси Діани 31 серпня 1997 року в автокатастрофі в Парижі стала великим потрясінням для братів. Після трагедії давня неприязнь Вільяма до преси загострилася: він звинувачував папараці в смерті матері.

6. Після випуску з коледжу принц Вільям зробив перерву на рік. Тоді багато подорожував. А після повернення додому вступив до престижного Сент-Ендрюського університету в Шотландії. Там і познайомився з майбутньою дружиною Кейт Міддлтон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як у Лондоні святкують 70-ту річницю правління Єлизавети ІІ: платиновий ювілей у фото і відео

7. Після закінчення університету Вільям працював і займався суспільно корисними справами, наприклад, представляв королеву Єлизавету ІІ на заходах.

8. З майбутньою дружиною спадкоємця британського престолу спершу пов’язала дружба. Вони зустрічалися 10 років і кілька разів розходилися, перш ніж Вільям освідчився. Коханій на заручини подарував каблучку із сапфіром, яка колись належала його матері Діані.

9. Пишне весілля Кейт і Вільяма відбулося 29 квітня 2011 року в Вестмінстерському абатстві. Цього ж дня королева Єлизавета ІІ присвоїла онукові титул герцога Кембриджського. Подружжя вже має трьох дітей: 8-річного принца Джорджа, 7-річну принцесу Шарлотту і 4-річного принца Луї.

19 червня світ відзначав День батька. Кенсінґтонський палац привітав принца Вільяма зі святом. З цієї нагоди опублікували нове зворушливе фото герцога з дітьми. На фото Вільям позує з трьома дітьми. Принц Чарльз і принцеса Шарлотта стоять збоку біля батька. А наймолодший принц Луї сидить у нього на плечах. Родина має щасливий вигляд.