У Міноборони оцінили можливість повторного наступу з території Білорусі

Ознак підготовки повторного наступу з території Білорусі зараз не спостерігають, але потенційна загроза зберігається.

Саме тому українська армія тримає на кордоні свої війська, заявив 21 червня речник Міністерства оборони Олександр Мотузяник в ефірі національного телемарафону.

“Загроза з боку Білорусі ніколи не спадала. Але для того, щоб з території цієї країни знову розвинути наступ, потрібно створити потужні угруповання. Ми це вже бачили в перші тижні повномасштабного російського вторгнення. Саме через недружні дії Білорусі Росія так швидко опинилася на околицях Києва. Зараз такого угруповання, як тоді, ми не бачимо”, – сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Зеленського оцінили ймовірність масштабної участі у війні білоруської армії

Білоруська армія налічує понад 60 тис. осіб і буде збільшена майже на 20 тис. у зв’язку зі створенням південного оперативного командування. На кордоні з Україною у Брестській та Гомельській областях зараз перебувають до семи батальйонів, тобто 3,5-4 тис. солдатів. Водночас у низці населених пунктів розквартировані російські війська.

“У зв’язку з тим, що Білорусь надає росіянам логістику, цілком можливо, що ворог зможе досить швидко перекинути на її територію додаткові резерви. Але до наступу їм треба готуватися. Станом на сьогодні цього немає”, – додав Мотузяник.

Від початку повномасштабної агресії Росія використовувала територію Білорусі як плацдарм для атак на Україну. Звідти 24 лютого наступали російські загарбники.

Для здійснення авіанальотів проти України російська армія використовує практично всі аеродроми Білорусі.

З Білорусі авіація РФ бомбардувала військові та цивільні цілі, обстрілювала територію України ракетами, здійснювала десантування, використовувала гелікоптери.

Майже 100% українців ненавидять самопроголошеного диктатора Білорусі Олександра Лукашенка.

Білорусь проводить масові військові тренування і навчання, на яких відпрацьовують “перехід з мирного на воєнний час”. Заняття з бойової готовності білоруська армія розпочала 7 червня. Проводять також серед строковиків після чергового призову на військову службу й освоєння новим поповненням програми початкової військової підготовки.