Київська консерваторія хоче зберегти в назві імʼя Чайковського

Національна музична академія хоче залишити ім’я російського композитора Петра Чайковського у своїй назві.

Вчена рада столичної консерваторії звернулася до керівництва України.

Народний артист України Юрій Рибчинський заявив, що воювати між собою можуть уряди та армії, але не культури.

“Чайковський, як і Шекспір, як і Жанна д’Арк, як і Христос, не належить одному конкретному народу, він належить усьому світу”, – зазначив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві завершилося голосування за нові назви вулиць – які обрали

Артист також пояснив, що етнічно Петро Чайковський не був росіянином. Батько композитора походив із роду запорізьких козаків, а мати була француженкою.

Колектив консерваторії просить підтримати всі заходи для “повернення Україні композитора з українським корінням, для захисту його спадщини від використання її агресором”.

Лист викладачів до ректора

Однак викладачі київської консерваторії виступили проти рішення керівництва зберегти ім’я Чайковського у назві. Вони опублікували відкритий лист до ректора Максима Тимошенка.

Там вимагається скасувати рішення вченої ради і провести законну, прозору процедуру обговорення та голосування за перейменування Академії.

Петиція з вимогою перейменувати консерваторію

20 червня на сайті Кабміну зʼявилася петиція з вимогою перейменувати Національну музичну академію та прибрати з назви імʼя Петра Чайковського.

“В українській музичній культурі не бракує імен, більш гідних уваги, ніж імʼя російського композитора Петра Чайковського. Ці імена менш розрекламовані. І єдина причина цього – цілеспрямована кількасотлітня робота російської ідеології”, – заявив автор петиції, кандидат мистецтвознавства, випускник консерваторії Богдан Демʼяненко.

Серед нових назв запропонували імена композиторів:

– Симона Пекалицького;

– Миколи Дилецького;

– Івана Домарацького;

– Германа Левицького;

– Артемія Веделя;

– Максима Березовського;

– Бориса Лятошинського.

Щоб петицію розглянув уряд, її мають підписати 25 тис. людей.

Національна музична академія України ім. Петра Чайковського – вищий державний музичний навчальний заклад IV рівня акредитації. Веде свою історію з 1863 року, займає провідне місце серед музичних вузів України та одне з провідних у світі. 2019 року академія посіла перше місце серед вищих мистецьких навчальних закладів України.