В Україні заборонили 10 політичних партій

Суд заборонив діяльність 10 проросійських політичних партій.

У судах перебуває ще 17 позовів проти таких сил. Про це під час брифінгу 21 червня повідомила заступниця міністра юстиції України Валерія Коломієць, передає Gazeta.ua.

Пояснила, що депутати, які належали до заборонених партій, виходитимуть із них. Народні депутати партій, діяльність яких заборонена, можуть діяти у складі депутатських груп. Але фракція розпускається.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Це не жарт: в Україні діють 17 осередків “Партії політики Путіна”

“Такі депутати втрачають можливість діяти як партія. В них забирають майно. У разі, якщо вони реєструють нову політичну силу, знову подається позов про заборону діяльності”, – наголосила заступниця міністра.

Щодо керівників деяких партій є не лише кримінальні провадження, а й готові підозри.

15 березня Верховна Рада позбавила Іллю Киву мандата народного депутата. Крім того, восьмий апеляційний суд Львова заборонив його Соціалістичну партію України.

Киву обвинувачують у державній зраді, пропаганді війни, посяганні на територіальну цілісність, закликах до захоплення державної влади й поширенні забороненої в Україні комуністичної символіки. До початку повномасштабного російського вторгнення він втік в Іспанію, а 28 лютого з’явився у програмі кремлівського “Первого канала”.