Мобільні оператори почали стягувати з росіян додаткову плату

Найбільші мобільні оператори Росії почали запроваджувати плату за сім-карти при нових підключеннях.

Російські оператори пояснюють запровадження плати зростанням витрат на самі сім-карти та підключення абонентів загалом, пише “Комерсант” із посилання на учасників ринку.

“Протягом літа таку плату запровадить велика четвірка операторів. 50 рублів вже почали стягувати “Мегафон” та його дочірній оператор Yota. Аналогічний крок із 21 червня планує “Білайн”, МТС – із 24 червня, а Tele2 – із 1 серпня”, – пише видання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Без чаю та молока: у Росії почався дефіцит картону й харчової упаковки

У “Мегафоні” повідомили, що плата за сім-картки дозволить частково компенсувати зростання витрат оператора на підключення нових абонентів. У “Білайн” заявляють, що платні сім-карти – вимушений захід, який повинен частково покрити витрати на підключення до мережі. Плату за підключення включено до вартості стартового балансу, уточнили там.

“Собівартість сім-карт для операторів зросла в 3,5 разу через відмову від закупівель у західних виробників. Раніше оператори брали вартість сім-карти на себе – вони розраховували окупити витрати під час довгострокового надання послуг абоненту”, – ідеться у повідомленні.

Генеральний директор TelecomDaily Денис Кусков розповів, що собівартість сім-карти для оператора в Росії зараз становить майже 0,8.

Від початку повномасштабної війни проти України на російському ринку виник дефіцит безпілотників. Водночас ціни в окремих сегментах ринку зросли втричі.