Швеція запустила екстрений план на випадок зупинки поставок газу з рф

Енергетичне агентство Швеції запустило перший крок триступеневого екстреного плану постачання газу для західних і південних частин країни на тлі газового шантажу росії.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на прес-службу агентства.

Таким чином країна готується до можливого припинення постачання природного газу з росії. Днем раніше сусідня зі Швецією країна, Данія, що постачає Швеції газ трубопроводом, оприлюднила аналогічне попередження.

Крім того, Італія теж може запустити свій екстрений газовий план цього тижня, якщо росія продовжить обмежувати поставки. Це може передбачати більшу залежність від вугільної генерації в країні.

Президент Європейської комісії Урсула фон-дер Ляєн вже застерігла країни ЄС від повернення до використання викопного палива через припинення поставок газу з рф. Вона закликала країни ЄС натомість нарощували інвестиції у відновлювану енергетику в умовах скорочення поставок газу з рф.

Читайте також

З кінця квітня «Газпром» припинив поставки газу до Польщі. З 31 травня «Газпром» оголосив про повну зупинку постачання газу нідерландській компанії GasTerra «у зв’язку з несплатою в рублях».

21 травня російський «Газпром» призупинив експорт газу до Фінляндії через незгоду країни оплачувати за паливо російською валютою.

Через дефіцит, ціни на «блакитне паливо» на європейських ринках, рекордно зросли.

Ізраїль, Єгипет і Європейський Союз підписали Меморандум про експорт природного газу. Поставки замінять імпорт енергоносіїв до Європи з росії.

Також ЄС розробив план заміни щонайменше половини обсягів російського газу, щоб бути готовим до призупинки його поставок.

Країни ЄС, що найбільш залежні від російського газу, планують компенсувати дефіцит вугіллям через скорочення постачань палива росією.

Зокрема, уряд Німеччини заявив про готовність розконсервувати вугільні ТЕС, аби протистояти енергетичному тиску росії.