Україна наблизилась до «митного безвізу» з ЄС

Верховна Рада схвалила у першому читанні зміни до Податкового кодексу, які потрібні для «митного безвізу» з Європейським Союзом. За відповідний законопроект №7420 проголосували 269 народних депутатів. 

За словами першого заступника голови Податкового комітету Верховної Ради Ярослава Железняка, цей дкумент передбачає зміни, необхідні для забезпечення міжнародного застосування NCTS та подальшої гармонізації Митного кодексу України з Митним Кодексом ЄС.

Україна розраховує підписати «митний безвіз» із ЄС протягом літа. А до кінця року ми маємо пройти Оціночну місію та приєднатися до необхідних конвенцій.

Зміни до Митного кодексу передбачають використання транзитних декларацій в системі NCTS без потреби оформляти додаткові транзитні документи у 36 країн світу. Також документ розширює спектр підприємств, яким стануть доступні митні спрощення за аналогією з ЄС.

Нагадаємо, уряд планував підписати з Європейським Союзом п’ять угод, які лібералізують відносини двох сторін у різних сферах: промисловий безвіз, авіаційний безвіз або угода про відкрите небо, енергетичний безвіз або приєднання до європейської енергомережі ENTSO-E, митний безвіз або приєднання до конвенції про процедуру спільного транзиту і цифровий безвіз. 

Україна майже виконала ці пʼять безвізів. Енергетичний та торговельний здійснено повністю, до кінця місяця очікується транспортний, а митний – протягом літа. У травні уряд схвалив проект змін до Митного кодексу, потрібний для використання комп’ютеризованої транзитної системи NCTS

Нещодавно Україна завершила міжнародне тестування національного застосунку NCTS, і це підтвердило технічну готовність приєднатися до європейської Конвенції про процедуру спільного транзиту. 

Також хочуть запровадити європейську систему прийняття рішень для надання авторизацій на спрощення за заявою підприємства, європейську модель попередніх рішень щодо класифікації та країни походження товарів, гарантування сплати митних платежів з можливістю звільнення від гарантування для підприємств, що переміщують будь-які товари.