В уряді назвали втрати малого і середнього бізнесу за три місяці війни

Протягом трьох місяців повномасштабної агресії рф український середній, малий та мікро-бізнес втратили 85 мільярдів доларів. Про це свідчить дослідження Міністерства цифрової трансформації України, у якому взяли участь 877 власників та CEO підприємств.

46,8% підприємств зупинені або майже зупинені через повномасштабне російське вторгнення. Загальні прямі втрати малого та середнього бізнесу з 24.02.2022 оцінюються в $85 млрд. Основні проблеми, які не дозволяють відновлюватися та розвивати бізнес під час війни — мала кількість платоспроможних клієнтів, непрогнозованість розвитку ситуації в Україні та відсутність достатнього капіталу. 

— Міністерство цифрової трансформації України

Результати опитування показали, що тільки 6% бізнесів адаптувалися до умов та змогли побудувати стратегію та бізнес-план у нових реаліях. Попри це багато українських підприємців продовжують підтримувати країну: 

  • 38,4% співробітників та керівників допомагають самостійно по змозі 
  • У 31,5% випадків це є важливою частиною всього бізнесу та колектив
  • 23,5% допомагає шляхом розвитку бізнесу й робочих місць
  • 6,6% не мають можливості допомогти

Кабінет міністрів україни почав розробляти грантову програму підтримки малого й середнього бізнесу. Завдяки її реалізації влада сподівається розігріти економіку та простимулювати створення нових робочих місць.

Читайте також:

Падіння зарплат у приватному секторі в середньому становило від 25% до 50% у порівнянні з довоєнним часом.

Нацбанк пояснив, як вплине на ринок підвищення ставки до 25%.

Данілов розповів, як довго може протриматися Україна в умовах війни.