Через Туреччину НАТО знов не зміг погодити вступ Швеції та Фінляндії

НАТО не вдалось вирішити проблеми з приєднанням Швеції та Фінляндії. Тристороння зустріч у Брюсселі 20 червня виявилась провальною – турецька делегація не відступила від своїх позицій. 

Про це повідомляє турецьке видання Sozcu

Прем’єр-міністр Фінляндії Санна Марін зазначила, що очікує від більшості країн-членів Альянсу вирішення суперечностей на саміті НАТО, який пройде наприкінці червня в Мадриді.

«Не повинно бути жодних перешкод для нашого членства»

— Санна Марін
Прем’єр-міністр Фінляндії

Раніше НАТО відмовився назвати точну дату вступу Швеції та Фінляндії.

18 травня Фінляндія та Швеція офіційно подали заявки на вступ до НАТО. Генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг назвав момент історичним – адже Фінляндія десятиліття до цього була нейтральною державою, а Швеція зберігала нейтралітет майже два століття.

Однак у Туреччині заявили, що вступ Швеції та Фінляндії до НАТО є абсолютно непотрібним та несвоєчасним, а також затягне війну в Україні. Анкара має низку претензій до скандинавських країн: зокрема вона звинувачує їх у підтримці курдських угруповань, які в Туреччині вважають терористичними.

Крім того, Анкара заблокувала початок переговорів щодо вступу країн до Альянсу. А згодом – висунула низку вимог. Серед них – оголошення Гельсінкі та Стокгольмом Робочої партії Курдистану терористичною організацією, повернення Анкари до програми винищувача F-35, а також скасування санкцій щодо Туреччини через закупівлю в росії зенітних ракетних комплексів С-400.

До того ж, Туреччина сформувала так зване «скандинавське досьє» з п’яти вимог до Швеції та Фінляндії, аби схвалити їхнє приєднання до Альянсу.

На сьогоднішній день, переговори Туреччини з делегаціями Швеції й Фінляндії щодо членства країн у НАТО, не призвели до суттєвих зрушень.

Президент США Джо Байден може виступити посередником у переговорах, що допоможе задовольнити вимоги турецької сторони.

14 червня прем’єр-міністр Фінляндії Санна Марін заявила про ризик, що ситуація із вступом її країни до НАТО надовго застигне у теперішньому вигляді.