Країна-агресор відновлює «радянський» автопром: що випускатиме

російська федерація продовжує процес «імпортозаміщення» у сфері автомобільної промисловості. Замість іномарок росіянам тепер пропонуватимуть автівки брендів радянського часу – «Волгу» та «Перемогу».

Сучасні версії автівок радянського автопрому планують випускати на кількох майданчиках. Однією з них стане автомобільний завод у Нижньому Новгороді. Водночас в рф не озвучують терміни запуску виробництва, заявив міністр промисловості та торгівлі країни-агресора Денис Мантуров.

«У наших колег є плани відродити бренди «Волга» або «Перемога», а чому б і не обидва», – сказав Мантуров, відповідаючи на питання про плани щодо повернення «Москвича». За його словами проекти може реалізувати група ГАЗ, але не тільки вона.

«Волга» та «Перемога» – продукція автомобільного заводу в Горькому (зараз місто називається Нижній Новгород). Остання модель «Перемоги» випустилася у 1958 році, а «Волги» – фактично у 1998 році.

У 2008 року ГАЗ розпочав виробництво Volga Siber, яка була ліцензійною копією Chrysler Sebring. Седан не набув популярності, випуск закрили.

Нагадаємо, збірка автомобілів китайського автоконцерну JAC під брендом «москвич» може бути налагоджена в Москві. Випуск планується на заводі, експропрійованому у французького концерну Renault.

У травні французька група Renault пішла з Росії. Заводи «АвтоВАЗу» в Тольятті й Іжевську, що належали французам, перейшли у власність російського уряду, московський завод – у власність мерії міста.

Раніше французька автобудівна компанія Renault відмовлялась виходити з ринку Росії. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав клієнтів й інші підприємства почати бойкотувати проти Group Renault.

23 березня 2022 року Рада директорів Renault Group вирішила припинити виробничу діяльність в росії. Напередодні зробити це закликав президент Зеленський у виступі перед французьким парламентом.

Французький автоконцерн Renault передав свою 68% частку у капіталі «АвтоВАЗу» на користь Центрального науково-дослідного автомобільного та автомоторного інституту «НАМІ». Угода була укладена з опціоном на викуп протягом наступних 5-6 років.