Ворог пошкодив систему оповіщення про обстріли на Харківщині

У Дергачівській громаді на Харківщині відсутні сирени, які попереджають про можливі обстріли, росіяни пошкодили кабелі, завдяки яким працюють системи оповіщення. Окрім того, окупанти зруйнували підстанції, які живлять системи електрикою, повідомили у громаді. 

Механізм роботи цієї системи у Дергачах передбачає дистанційну подачу сигналу оповіщення з Харкова через оптичний кабель на місцеві гучномовці. На жаль, ще у березні подача відповідного сигналу припинилася через пошкодження внаслідок ворожих обстрілів оптичного кабелю на ділянці між Харковом та Дергачами. Визначення місця пошкодження є дуже складним технічним завданням через відсутність поверхневих ознак пошкодження. Окрім цього, російськими бомбами було зруйновано декілька міських тягових підстанцій, які живлять гучномовні системи електрикою. У старостинських округах громади системи оповіщення не працюють у зв’язку з відсутністю електроенергії та пошкодженням ланок оптичних комунікацій.

Місцевих жителів попередили про небезпеку перебування на території громади, адже навіть якщо усі системи оповіщення почнуть працювати, вони будуть спрацьовувати лише на загрози ракетних ударів по будь-якому місцю Харківської області (не тільки Дергачівської громади!). А от на бомбардування зі ствольної артилерії та РСЗВ населених пунктів Дергачівщини системи оповіщення заздалегідь зреагувати не зможуть.

Нагадаємо, російські окупанти почали широкомасштабний наступ на Луганщині. Вони накопичили достатню кількість резервів і сьогодні у вогні всі підконтрольні Україні населені пункти області.

На Південному напрямку за добу українські військові знищили скупчення живої сили і техніки росії, а також три склади боєприпасів.

Тим часом близько двохсот російських військових після бою під Ізюмом у Харківській області дезертирували та ховаються у лісі, їх розшукують командири.