путін хоче покарати полонених американських добровольців: не підпадають під Женевську конвенцію

Речник президента рф Дмитро Пєсков заявив, що полонені іноземці, які воювали за ЗСУ, є найманцями, тож не підпадають під Женевську конвенцію і мають бути покарані.

Спікер путіна назвав полонених громадян США – Олександра Джона-Роберта та Енді Тай Нгок Х’юїна злочинцями, повідомляє агентство Reuters.

Пєсков підкреслив, що вони є «найманцями, які незаконно воюють на боці ЗСУ проти російських військ». Відтак бійці не підпадають під дію Женевської конвенції, оскільки не є «регулярними військовослужбовцями».

Нагадаємо,  39-річний Алекс Джон-Роберт Друке з Таскалуса, штат Алабама, та 27-річний Енді Тай Нгок Х’юїн із Хартселла того ж штату, які борються на Харківщині на боці українських військ проти російської армії, тиждень не виходили на зв’язок та опинились у полоні рф.

Раніше 9 червня так званий «верховний суд» терористичної організації «ДНР» «засудив» до страти двох громадян Великої Британії Ейдена Асліна та Шона Піннера, а також громадянина Марокко Саадуна Брагіма. Всі троє добровільно воювали на боці ЗСУ з початку повномасштабного вторгнення 24 лютого.

Речник МЗС України Олег Ніколенко зазначив, що офіційний Київ докладе максимум зусиль для звільнення з полону засуджених іноземців.

У МВС зазначили, що «смертний вирок» «ДНР» є підняттям росією ставок у переговорному процесі.