Україна отримає статус кандидата на членство в ЄС вже цього тижня – Bloomberg

27 країн-членів Європейського Союзу планують офіційно надати Україні статус кандидата вже цього тижня.

На зустрічі послів ЄС 20 червня ніхто не виступав проти цього рішення, пише Bloomberg з посиланням на анонімні джерела.

За даними видання, блок також має намір підтримати думку Єврокомісії щодо надання статусу кандидата Молдові та Грузії. Останній за умови, якщо вона спочатку виконає конкретні додаткові умови.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кремль відреагував на рішення Єврокомісії щодо України

“Цей статус є особливо значущим для України, яка так багато свого політичного майбутнього інвестувала у тісніші стосунки з Європою, оскільки шукає моральної підтримки у протидії російській агресії”, – ідеться в матеріалі.

За словами президента Європейської ради Шарля Мішеля, обговорення тривають у правильному напрямку і статус кандидата України повинні затвердити.

“Зараз настав час визнати, що майбутнє України, Молдови та Грузії лежить у ЄС. Я запрошую вас надати статус кандидата Україні та Молдові”, написав Мішель у листі-запрошенні на саміт лідерам країн-членів ЄС.

17 червня Європейська комісія підтримала рекомендацію надати Україні статус кандидата на вступ до Європейського Союзу. Про це повідомила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Серед умов, які висунули Україні для отримання членства – встановлення в країні дієвого інституту верховенства права та ефективна робота антикорупційної системи.

Остаточне рішення щодо надання статусу кандидата України на членство в ЄС мають ухвалити на саміті 23-24 червня у Брюсселі. Для прийняття рішення мають проголосувати всі країни-члени Євросоюзу.