Підсумки економічних новин дня: інфляційні тенденції, посівна в Україні, валютний ринок

Інфляція продовжує обумовлювати передумови до посилення монетарної політики. Раніше повідомляли, висока інфляція змусила ФРС та інші західні центробанки пришвидшити підняття ставок минулого тижня. Це підсилило страхи рецесії й спричинило розпродажі майже в усіх сегментах фінансових ринків. Центробанк Литви також погіршив прогноз середньої річної інфляції цього року із 10,5% до 15,2%.

На фінансовому ринку в центрі уваги валютний та борговий ринки. Валютний ринок в умовах війни позбавлений балансу попиту та пропозиції, що обумовлює активність інтервенцій  НБУ. Відтак резерви Нацбанку зменшилися за тиждень на понад $1 млрд. Українські єврооблігації дешевшають вже майже місяць і втратили за минулий тиждень у середньому ще 7,7% вартості.

Україна завершила посівну кампанію. У порівнянні з торішньою посівною, українським аграріям вдалося засіяти лише 79,4% площ.

Кабмін затвердив фінансовий план державного підприємства «Гарантований покупець» на 2022-2026 роки. Також запроваджено зміни щодо укладання договорів оренди, тепер укладатимуться і в електронному форматі.

Німецька промисловість підтримує план Габека для послаблення газового шантажу. Країни ЄС, найбільш залежні від російського газу, через скорочення москвою поставок планують компенсувати дефіцит вугіллям.

Китай нарощує обсяги імпорту нафти з росії до рекордного рівня. Повідомлялося також про звернення глави Африканського Союзу до ЄС щодо скасування частини санкцій проти росії.

І на окупованій території в Херсоні колаборанти заявили про відкриття «Епіцентру» – вкрали та запустили.

Це ключові економічні новини понеділка, 20 червня, які висвітлені на шпальтах видань.

Резерви Нацбанку зменшилися за тиждень на понад $1 млрд

Нацбанк за минулий тиждень на міжбанківському валютному ринку продав 1,055 млрд дол. та купив 8,3 млн дол. США.

Існують передумови, що ближче до осені регулятор почне додавати певні елементи гнучкості в курсоутворенні й поступово послабить гривню, щоб усунути частину надлишкового попиту на іноземну валюту.

Очікується також, що міжнародні резерви Нацбанку дещо зростуть до кінця 2022 року завдяки збільшенню обсягів міжнародної допомоги Україні.

Кабмін затвердив фінплан Гарантованого покупця

Кабмін затвердив фінансовий план державного підприємства «Гарантований покупець» на 2022-2026 роки.

Держпідприємство «Гарантований покупець» від початку 2022 року станом на 15 червня виплатило виробникам електроенергії, виробленої з відновлюваних джерел енергії, 15 млрд гривень.

Договори оренди в електронному форматі

Фонд державного майна України запровадив електронний формат укладання договорів оренди. Відтепер договори з оренди державного майна будуть приходити підприємцям на електронну пошту.

На думку ФДМУ відповідна процедура дозволить автоматизувати бюрократичні процеси й в цілому пришвидшити процес переходу об’єкта в оренду.

Україна завершила посівну кампанію

Українські аграрії завершили роботи з посівної кампанії 2022 року, засіявши 95% прогнозованих площ обсягом 13,4 млн га.

Прогнозовані посіви основних ярих сільськогосподарських культур під урожай 2022 року на контрольованій Україною території становили 14,2 млн га. Це на 2,8 млн га менше проти торішніх показників (16,9 млн га).

Відтак у порівнянні з торішньою посівною, українським аграріям вдалося засіяти лише 79,4% площ.

Єврооблігації України дешевшають

Українські єврооблігації дешевшають вже майже місяць і втратили за минулий тиждень у середньому ще 7,7% вартості.

Лише рішення Єврокомісії рекомендувати надання Україні статусу кандидата в ЄС в п’ятницю зупинило падіння.

Німецька промисловість підтримує план Габека

Німецька промисловість підтримує план міністра економіки Німеччини Роберта Габека скоротити споживання газу через російський шантаж з постачанням.

Пріоритетом наразі має стати заповнення газосховищ перед зимою.  Окрім цього потрібно шукати якомога більше альтернативних джерел газу та варіантів. Наприклад, Руссвурм запропонував компаніям перейти на нафту там, де це можливо, а також негайно вивільнити з резерву вугільні електростанції.

Звернення глави Африканського Союзу до ЄС

Президент Сенегалу Макі Салл, чинний голова Африканського Союзу, просить Євросоюз скасувати частину санкцій проти росії, щоб африканські країни без проблем могли закуповувати сільгосппродукцію у країни-агресора.

Салл переконаний, що ЄС міг би дати послаблення у санкціях проти російських банків, що дозволить країнам Африки здійснити оплату за російські сільгосптовари.

Імпорт Китаю нафти з росії

У травні імпорт Китаєм сирої нафти з росії зріс на 55% у річному вимірі до рекордного рівня — росія посіла перше місце з постачання сировини до Китаю, випередивши Саудівську Аравію.

Згідно з даними Головного митного управління Китаю, за підсумками травня імпорт російської нафти, включаючи постачання трубопроводом Східний Сибір — Тихий океан і морські перевезення з європейських та далекосхідних портів росії, становив майже 8,42 млн т.

Цей показник еквівалентний приблизно 1,98 млн барелів на добу та на 25% більше, ніж 1,59 млн барелів на день у квітні.

 У Херсоні колаборанти заявили про відкриття «Епіцентру»

Херсонська окупаційна «влада» заявили про «запуск» украденого у власників гіпермаркету «Епіцентр».

«ВГА» Херсона повідомила, що «на баланс прийняла» гіпермаркет «Епіцентр». Магазин зрадники назвали «покинутим колишніми господарями, які втекли з Херсона».

Інфляція в Литві

Центробанк Литви погіршив прогноз середньої річної інфляції цього року із 10,5% до 15,2%.

Погіршився також прогноз економічного зростання на 2022 рік до 2,1% з 2,7%, що передбачалися раніше.

Прогноз інфляційних тенденцій

Нагадаємо, минулої середи ФРС вирішила підняти ставки на 75 б.п. Голова ФРС Джером Пауелл, коментуючи це рішення, заявив, що на наступному засіданні ймовірне чергове підвищення або на 50 б.п., або на 75 б.п. Слідом за Федрезервом наступного дня Банк Англії підняв ставки п’ятий раз поспіль, на 25 б.п., й говорить про більш ніж 50% імовірність підвищення ставок на 50 б.п. наступного разу. І цього ж дня Національний банк Швейцарії піднімає ставки на 50 б.п., уперше за останні 15 років.

Також зростає занепокоєння ринків ситуацією в Європі: ЄЦБ змушений провести екстрене засідання, щоб розв’язувати проблему різкого зростання дохідностей за суверенним боргом Італії.

Падіння котирувань майже в усіх класах активів – від суверенних і корпоративних облігацій до акцій і сировинних товарів – показує наростання страхів рецесії. Ймовірність рецесії наразі збільшується через агресивнішу монетарну політику, що зараз вже визнають самі центральні банки, зокрема ФРС. Отже, ринкові настрої можуть покращитися тільки після появи ознак уповільнення інфляції. Наразі уповільнення інфляції виглядає малоймовірним, на що також натякнуло керівництво ФРС.

Відтак, варто зазначити, центробанки й надалі можуть робити різкі кроки з підвищення ставок, а ринки залишатимуться вкрай волатильними.