“Лукашенко готується до війни” – Жданов розповів, коли можливе вторгнення з півночі

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко проводить заходи щодо розгортання військ до війни, як цього вимагає очільник Росії Володимир Путін. Але нападати білоруський диктатор боїться бо це розхитає суспільство. Прийняти рішення він може через кілька місяців. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів військовий експерт Олег Жданов.

“Білоруське керівництво проводить заходи щодо підготовки до участі у війні. Є політичні заяви, що вони за захід України збираються воювати чи відбивати напад, якщо українські війська завдадуть удару по Мозирському нафтопереробному заводу. Білоруси готуються до війни, але прямої загрози вторгнення на сьогодні не існує”, говорить Жданов.

Лукашенко намагається вести таку політику, що Путін не може його спіймати на конкретних датах чи термінах, каже експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Джонсона турбує, що Україну можуть схиляти до поступок політолог про візит прем’єра Британії

“Його змусити до вторгнення може або загроза фізичного усунення від влади, або позбавлення життя. Лукашенко зараз розгортає армію, проводить навчання. Це значить, що наразі його військо не готове до війни. Про готовність можна буде говорити не раніше за два-три після повного розгортання сил”, додає Жданов.

Лукашенко ще продовжує підготовку своїх військ це значить, що Путін до кінця його не дотиснув, каже експерт.

“Білоруський диктатор продовжує грати у гру, що він готується. А з іншого боку, він виконує реальні заходи щодо підготовки військ до бойового застосування. Це нас повинно насторожувати. Білоруси за умови розгортання військ зможуть виставити близько 40-50 тисяч особового складу. Угруповання російських військ під Києвом складало десь 20-25 тисяч”, наголошує Жданов.

Але 24 лютого вже не повториться, говорить експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Поруч маніяк з бомбою” як Україна може відповісти на ядерну загрозу з Росії

“Наші північні кордони укріплюються. Там є війська, які прикривають кордон. Одна із цілей, яку ставить Путін щодо Лукашенка, це відтягнути українські сили з інших напрямків, особливо з Донбасу. Друге завдання це намагатися порушити логістику щодо постачання Україні західної зброї”, додає Жданов.

Антивоєнні настрої у білоруському суспільстві дуже сильні і це стримує Лукашенка від прийняття рішення про вторгнення, підкреслює експерт.

“Розгортання збройних сил у Білорусі буде за рахунок мобілізованих, які прийдуть із цивільного життя. Тому антивоєнні настрої в армії посиляться. Але Лукашенко потрапив у ситуацію, коли кожен наступний крок провальний. Якщо не віддасть наказу про наступ, то його може спробувати усунути від посади Путін. У Росії є корумповані чиновники в Білорусі. З іншого боку якщо Лукашенко віддасть наказ, це може викликати вибух у білоруському суспільстві. Тоді армія може об’єднатися з народом”, наголошує Жданов.

Білорусь проводить масові військові тренування і навчання, на яких відпрацьовують “перехід з мирного на воєнний час”. Заняття з бойової готовності білоруська армія розпочала 7 червня. Проводять також серед строковиків після чергового призову на військову службу й освоєння новим поповненням програми початкової військової підготовки.

У Білорусі в Гомельській області з 22 червня по 1 липня відбудуться планові навчання з військовими комісаріатами. До тренувань додатково залучатимуть усі категорії військовослужбовців, підрозділи, військові частини, з’єднання, органи військового управління. Тематика – перехід із мирного на воєнний час.

Наступного тижня Путін та Лукашенко збираються зустрітися на Форумі регіонів Союзної держави.