Статус кандидата на вступ до ЄС уже «в кишені» України — МЗС Польщі

На засіданні Ради ЄС не було противників надання Україні статусу країни-кандидата на вступ до Європейського Союзу.

Про це заявив міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау, повідомляє RMF24.

«Відбулася дискусія щодо статусу кандидата для України, і в результаті зараз важко припустити, що Україні цього статусу не нададуть. Щодо цього дійсно була згода. Схоже, справа уже вирішена», – сказав Рау.

Зазначається, що така чітка позиція країн-членів ЄС щодо надання Україні статусу кандидата, існує вперше. Минулого тижня Франція та Німеччина погодилися на статус кандидата. В Нідерландів були певні сумніви, однак у понеділок, в ім’я єдності ЄС, вони перестала висувати будь-які заперечення.

Це стосується й інших-країн, які раніше висловлювали певний скепсис з цього питання.

Як очікується, ввечері у четвер, 24 червня, глави держав і урядів, які зустрінуться на саміті в Брюсселі, офіційно одностайно заявлять, що Україна здобула статус кандидата на вступ в ЄС.

Читайте також

28 лютого президент України Володимир Зеленський підписав заявку на вступ України до ЄС. Він заявив, що після повномасштабного вторгнення рф, Україна звернеться до Євросоюзу щодо невідкладного вступу за новою спеціальною процедурою.

На початку травня Україна заповнила другу і фінальну частину опитувальника для отримання статусу країни-кандидата на членство в ЄС.

8 червня Європейський парламент підтримав резолюцію, якою рекомендував Раді ЄС надати Україні статус кандидата на вступ до спільноти на саміті 23-24 червня. Також Європарламент буде радити закупити для України зброю для відбиття агресії рф.

17 червня Європейська комісія рекомендувала надати Україні статус кандидата на вступ до ЄС. Рішення ухвалене не через війну, а з огляду на досягнутий нашою країною за останні 8 років прогрес.

Слідом за Швецією, Данія та Нідерланди змінили свою позицію та будуть голосувати в Раді ЄС за надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС.

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан підтримав надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС.