Російський бізнес намагається захопити українське підприємство – ЗМІ

Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат може стати власністю російського бізнесу. Офшорні компанії, які пов’язують із заступником голови Держдуми РФ Олександром Бабаковим, намагаються через суди отримали у власніть підприємство критичної інфраструктури. Про це пише видання БізнесЦензор.Нет.

Судове засідання має відбутися 23 червня.

Від початку відкритого воєнного вторгнення Російської Федерації наприкінці лютого 2022 року в Україні підняли питання конфіскації російських активів.

3 березня Верховна Рада прийняла Закон “Про примусове вилучення в Україні об’єктів права власності РФ та її резидентів”. На його підставі президент Володимир Зеленський вводив в дію рішення про примусове вилучення активів російського Промислово-інвестиційного банку. Також президент вносив поправки до Закону “Про санкції”, які дозволяють вилучати активи фактично будь-кого з росіян.

Україна взяла курс на очищення від усього російського і бізнес – не виняток

“Україна взяла курс на очищення від усього російського і російський бізнес – не виняток. Проте, як показують українські реалії, навіть в умовах кровопролитної війни російські гроші все одно не втрачають здатності впливати на вітчизняну політику та економіку, зокрема, через корумповану судову систему.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Поруч маніяк з бомбою” як Україна може відповісти на ядерну загрозу з Росії

ЗМІ неодноразово повідомляли, як росіяни через суди атакують найбільші гірничо-металургійні комбінати. Слід зазначити, що внаслідок російської агресії втрати металургійного сектору становлять 40% від довоєнних потужностей (30-40% металургійних потужностей перебувають на тимчасово окупованих територіях). Відтак, втрата Україною підприємств, котрі все ще працюють, і їхній можливий перехід під контроль Росії, може мати катастрофічні наслідки для української економіки”, – пише видання.

Група громадян Росії незаконно отримала ряд об’єктів української критичної інфраструктури

Росіяни хочуть відсудити Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат.

“Минулого року ЗМІ неодноразово повідомляли про атаки повʼязаних з Кремлем бізнесменів на Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат (ГЗК). Так, чинний заступник голови російської Держдуми Олександр Бабаков спільно зі своїм компаньйоном Євгеном Гінером (президентом Центрального спортивного клубу армії РФ) через підконтрольні офшорні компанії намагаються захопити контроль над українським ГЗК. І використовують для цього судову систему, яка й досі залишається нереформованою.

Бабаков відомий не лише тим, що він голосував за анексію Криму, введення військ до України та визнання ЛДНР. Наразі він знаходиться під санкціями України, США і ЄС. У США розслідують кримінальну справу за реалізацію ворожих політичних замислів проти України та США”, – йдеться у матеріалі.

Гінер також перебуває під санкціями США.

“Крім того, він є партнером російської корпорації “РОСТЕХ”, яка займається експортом продукції воєнного призначення, керівником якої є давній друг Володимира Путіна Сергій Чемезов.

Українське Державне бюро розслідувань прямо називає Бабакова і Гінера очільниками організаційної злочинної групи “Лужники”, про що сказано у спільному розслідуванні “Схем” на “Радіо Свобода” і проекту Scanner Project. За висновками ДБР, вказана група громадян Росії незаконно отримала ряд об’єктів української критичної інфраструктури шляхом махінацій”, – пише БізнесЦензор.Нет.

Полтавський ГЗК є ще одним критичним для України об’єктом, контроль над яким намагаються захопити кремлівські бізнесмени

Полтавський ГЗК є ще одним критичним для України об’єктом, контроль над яким намагаються захопити кремлівські бізнесмени з “лужниковської” злочинної групи, йдеться у матеріалі.

“Для цього широко використовують українську судову систему, відсутність реформ якої є однією з ключових перепон на шляху до євроінтеграції. Суди за активи розпочались у 2005 році. Тоді чотири офшорні компанії, які ЗМІ повʼязували з близькими до Кремля бізнесменами Бабаковим і Гінером, розпочали процеси про начебто незаконну купівлю Полтавського ГЗК міжнародною групою компаній Ferrexpo, одним з ключових акціонерів якого є Костянтин Жеваго”, – пише БізнесЦензор.Нет.

У 2015-му році вказані справи закінчились перемогою Ferrexpo.

“У зрілих судових системах це мало б означати неможливість якихось повторних розглядів. У демократичних країнах це називають “принципом верховенства права”, коли остаточне судове рішення не може бути скасованим. А переможець в судових баталіях не повинен повторно доводити свою правоту. Але після остаточного судового рішення повʼязані з Кремлем бізнесмени зі злочинного угрупування “Лужники” вирішили запустити ще одне коло судових справ”, – пише видання.

У 2020-му році офшорні компанії знову подали позов про оскарження купівлі Полтавського ГЗК у 2002-му році.

“Але в результаті суд у позові відмовив, повторивши висловлену судами позицію про відсутність підстав для передачі українського підприємства під контроль кремлівських олігархів.

Наприкінці минулого року в ЗМІ почали з’являтись новини, що вказані російські “бізнесмени” за можливої участі одного з українських одіозних оліграхів активізували атаку на Полтавський ГЗК. При цьому, судячи з усього, ключову роль у спробі отримати контроль над українським підприємством, мали зіграти судді Північного апеляційного господарського суду. І використати для цього широковідому схему передачі справи на розгляд “зручним” суддям шляхом подання нескінченних відводів суддям, які були визначені системою автоматичного розподілу судових справ”, – пише видання.

Апеляційний суд декілька разів змінював колегію. За даними сайту “Судова Влада”, черговий розгляд в Північному апеляційному господарському суді справи про надання контролю над Полтавським ГЗК призначений на 23 червня 2022 року.

“Шкода, завдана Росією Україні, є астрономічною. За підрахунками Київської школи економіки, станом лише на 8 червня розмір прямих збитків економіці України від пошкодження та руйнування житлових і нежитлових будівель та інфраструктури складає $103.9 млрд або 3 трлн грн. І ця цифра буде лише зростати. Оскільки бойові дії тривають, ракетні обстріли не припиняються, а країна-агресор продовжує окуповувати українські території.

Росіяни здатні знищувати українську економіку взагалі без пострілів. Їм для цього достатньо лише обрати “правильного” суддю”

Втрати в результаті бойових дій мають пояснення, адже Україна нічого не віддає без бою. Втім, цілком імовірні втрати таких надзвичайно важливих українських підприємств, як Полтавського ГЗК та сумнівна з точки зору закону передача їх під контроль друзів Путіна, заступника голови російської Держдуми, які голосували за війну з Україною, свідчитиме, що росіяни здатні знищувати українську економіку взагалі без пострілів. Їм для цього достатньо лише обрати “правильного” суддю”, – пише БізнесЦензор.нет.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Світові запаси їжі буквально перебувають у заручниках в російських військових” Девід Ігнатіус

“16 червня 2022 року Єврокомісія оприлюднила висновок щодо заявки України на членство в ЄС. Одна з озвучених ключових вимог – нарешті забезпечити верховенство права в Україні. Очевидно, що західні партнери та іноземні дипломатичні місії в Україні стежать за ситуацією навколо Полтавського ГЗК, адже власниками компанії Ferrexpo, до структури якої він входить, є сотні найбільших світових іноземних інвесторів зі США, країн ЄС, інших держав світу. Якщо в сьогоднішніх умовах війни з Росією пов’язані з Кремлем та лужниковською бандою олігархи через українські суди захоплюватимуть належні іноземним інвесторам підприємства, це безумовно викличе низку питань до української влади”, – підсумовує видання.