Україна може забезпечувати їжею десятки країн – Зеленський

Україна може забезпечувати продовольством десятків країн Африки, Азії, Латинської Америки.

Тому блокування українського експорту створює дефіцит. Після якого може початися міграційна криза, каже Зеленський у зверненні до Global Policy Forum.

“Російська війна проти нас спровокувала глобальну продовольчу кризу. Якщо її не зупинити негайно, наші 12 мільйонів вимушених переселенців будуть просто краплиною в морі можливих нових міграційних потоків”, – каже він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський: Ціни на продукти вже “занесли” війну РФ до країн АфроСоюзу

Зеленський говорив про продовольчу кризу з представниками Африканського союзу. Там стурбовані продовольчою безпекою.

“І тільки цьогоріч ми можемо зробити все, щоб у наступний Міжнародний день біженців нам не довелося обговорювати, як бути з десятками мільйонів переселенців і у Європі, і в регіонах, що межують із Європою”, – підсумував Зеленський.

Україна щорічно годувала 400 млн людей, а це – 42% світової олії, 16% кукурудзи та 9% пшениці.

Росія блокує щонайменше 20 млн т українського зерна, чим посилює існуючу продовольчу кризу. Кількість людей, які страждають від відсутності продовольчої безпеки, подвоїлася на початку 2022 року. Становить 276 млн осіб. Через війну в Україні це число зросте до 323 млн.

Постійна блокада Росією українських портів перешкоджає експорту не лише тонн зерна, а й кукурудзи з пшеницею. Російська Федерація несе пряму відповідальність за будь-які дефіцити в міжнародній торгівлі.

Водночас голова Африканського союзу, президент Сенегалу Макі Салл просить Європейський Союз скасувати частину санкцій проти Російської Федерації, щоб африканські країни могли закуповувати в неї сільгосппродукцію. Салл вважає, що Євросоюз міг би послабити санкції проти російських банків, щоб дозволити країнам континенту проводити оплати