“Три міста на північний захід від Слов’янська мають вирішальне значення” – що пише про нас світова преса

Західні союзники на чолі зі США все ще бояться постачати Україні важке озброєння у потрібних кількостях, що загрожує втратою Україною Донбасу. І знищення росіянами української культурної спадщини, що є частиною їхнього плану геноциду українського народу. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

“Чи постачає Захід Україні достатньо зброї?”, The Economist, Велика Британія

Коли лідери Франції, Німеччини, Італії та Румунії відвідали Київ 16 червня, то приїхали з подарунками підтримали заявку України стати кандидатом у члени ЄС. Наступного дня цю позицію підтримала голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн. Вони також запропонували повну підтримку військовим зусиллям України.

“Робимо все, щоб Україна виграла війну”, – заявив президент Франції Еммануель Макрон.

Вони пообіцяли ще більше зброї, яку Україні відчайдушно потребує, щоб перемогти. Макрон пообіцяв відправити ще шість сучасних артилерійських систем Сaesar “найближчими тижнями”, до дюжини вже поставлених. Не бажаючи відставати, британський прем’єр Борис Джонсон прибув до Києва на день пізніше і пообіцяв нову велику програму військової підготовки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Світові запаси їжі буквально перебувають у заручниках в російських військових” Девід Ігнатіус

Така допомога вкрай потрібна. В останні тижні Україна досягла успіхів у Херсонській області, а 17 червня заявила, що потопила російське судно біля острова Зміїний. Але це слабка втіха порівняно з успіхами російської армії на Донбасі, де йдуть основні бої. Росія контролює дві третини Сіверськодонецька міста у глибині українського виступу. Російські війська також просуваються на захід від Сіверськодонецька в районі Слов’янська, атакуючи той самий виступ із півночі.

Rochan Consulting, фірма, яка відстежує війну, каже, що населені пункти Богородичне, Долина та Краснопілля на північний захід від Слов’янська мають вирішальне значення.

“Можливо, українська оборона в цьому районі може впасти, якщо росіяни збережуть темп наземних та артилерійських атак”, – йдеться у недавньому зведенні. Навіть на північний схід від Харкова, де у травні українські контратаки відтіснили росіян майже за кордон, армія Володимира Путіна знову йде у наступ.

Росія випускає в 10 разів більше снарядів, ніж Україна

Одна з причин цих невдач – російська армія концентрує сили та використовує їх більш методично, ніж у першому етапі війни, коли атакувала одночасно за кількома напрямками. Росія також має велику перевагу у вогневій потужності. 14 червня заступник міністра оборони Ганна Маляр заявила, що Україна випускає 5-6 тис. снарядів в день, що становить одну десяту від вогню Росії. Радник президента України Михайло Подоляк додає, що у деяких місцях українська артилерія перевершує чисельністю десять до одного.

Росія також використовує ракети великої дальності, які дозволяють їй завдавати ударів по українських позиціях, залишаючись при цьому в безпеці від вогню у відповідь. Україна значною мірою закінчилася боєприпасами для своїх радянських реактивних установок “Смерч” та “Ураган”, які можуть стріляти набагато далі, ніж звичайна артилерія.

Втрати українців досягли шокуючого рівня щодня гине від 100 до 200 українських солдатів

Втрати українців досягли шокуючого рівня. 9 червня Подоляк заявив, що щоденно гине від 100 до 200 українських солдатів. Заклики України до більшої кількості озброєнь досягли нової інтенсивності. “Сьогодні маємо близько 10% того, що Україна заявила, що нам потрібно”, – поскаржилася Маляр.

15 червня очолювана США група майже 50 країн зустрілася в кулуарах зустрічі міністрів оборони країн НАТО в Брюсселі, щоб скоординувати допомогу Україні. Міністр оборони США Ллойд Остін спробував розвіяти побоювання України. Деякі західні офіційні особи натякають, що те, що Україна вимагає публічно, відрізняється від того, що просить у приватному порядку.

Насправді, Україна отримала те, що хотіла, заявив генерал Марк Міллі. Вона запросила десять дивізіонів артилерії і отримала дюжину разом із півмільйоном снарядів. Вона хотіла 200 танків, а отримала 237. 97 тис. протитанкових коштів, які отримала Україна “більше, ніж танків у світі”. Швидкість підтримки “незрівнянна” найчастіше між українським запитом і доставкою зброї в руки українців минали дні. Того ж дня, коли відбулася зустріч у Брюсселі, Білий дім пообіцяв нову зброю на $1 млрд понад уже поставлену військову допомогу на майже $6 млрд.

Подальша зброя перебуває у стадії розробки. Близько десяти ракетних установок, американських HIMARS і британських M270, мають прибути найближчим часом, і адміністрація Джо Байдена розглядає можливість відправлення ще чотирьох. Ці ракети з вогневим наведенням мають дальність до 84 км. Частина українських екіпажів уже пройшла навчання у Німеччині, частину ще навчають. Генерал Міллі сказав, що якість цієї зброї виявиться на полі бою: “Росіяни просто влаштовують масові обстріли, не обов’язково досягаючи воєнного ефекту. Українці, натомість, використовують найкращі артилерійські системи”.

Німеччина, яку критикували за небажання відправляти важке озброєння, також відправляє РСЗВ, заявили 14 червня. Майже закінчили навчання українських солдатів використання Panzerhaubitze 2000 потужної самохідної гаубиці з дальністю стрілянини 40 км.

Принаймні на публіці американські та європейські лідери войовничо налаштовані щодо продовження потоку озброєнь. У приватному є сумніви. У країн НАТО немає боєприпасів, необхідних для української зброї радянських часів. План, який буде оформлений на саміті НАТО 27 червня, полягає в тому, щоб допомогти ЗСУ повніше перейти на озброєння Альянсу. Це величезна робота, і вона вимагатиме часу.

Власні запаси боєприпасів у Європі невеликі. Оскільки такі країни, як Німеччина та Польща, переозброюються з карколомною швидкістю, попит перевищить можливості виробників оборонної продукції.

Страх перед ескалацією серед партнерів України все ще стримує потік зброї

Є й інші тривоги. Інсайдери кажуть, що страх перед ескалацією серед партнерів України ще стримує потік зброї. США уважно стежать за тим, як Україна використовує свої нові потужні пускові установки HIMARS. Вона пообіцяла не націлюватись на російську територію.

США та європейські союзники показали надзвичайну єдність протягом чотирьох місяців війни. Майже всі хочуть, щоб Україна стала безпечною та суверенною державою. Але що це означає на практиці не завжди ясно, і, схоже, з перебігом війни теж змінюються.

“План Путіна з подвійного знищення України”, Die Welt, Німеччина

Російська окупаційна влада на півдні України перемалювала напис Маріуполь на в’їзді в місто з кольорів українського прапора на кольори російського. Мета Росії глибока кампанія зі знищення української культури. Українське “і” у топонімі замінили на російське “и”. Це має сигналізувати російська тут ключова мова. Для Путіна український народ вигадка західних країн, які хочуть зашкодити Росії.

Президент Зеленський недавно закликав виключити Росію з ООН та її культурної організації ЮНЕСКО. РФ свідомо та планомірно знищує українську культуру. Не риторичне перебільшення. Російська кампанія руйнування добре задокументована.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Шанси порозумітися з Росією – нульові” посол США при ОБСЄ Майкл Карпентер

ЮНЕСКО давно бачить “екзистенційну загрозу” українській культурі на окупованих росіянами територіях. У звіті канадського Центру прав людини ім. Рауля Валленберга йдеться про “дуже серйозний ризик геноциду” в Україні. Як ознака наводяться “руйнування культурних та священних місць”.

З початку війни Росія розбомбила близько 400 культурних об’єктів. Наприкінці травня міністерство культури України повідомило про 29 постраждалих музеїв, 133 постраждалих церкви, синагоги і мечеті, а також про 66 постраждалих бібліотек і театрів, найвідомішим з яких є зруйнований театр у Маріуполі.

Великих руйнувань Росія завдала Харкову. Міністерство культури перераховує там 79 зруйнованих чи пошкоджених об’єктів. Наприклад, постраждав Художній музей, де виставлено 25 тис. картин українських та зарубіжних художників. Стан багатьох творів мистецтва досі невідомий. Також у Харківській області російська армія зруйнувала музей Григорія Сковороди філософ вважається символічною фігурою в Україні.

Скрізь, де російські війська можуть вторгатися і утримувати територію, культурні цінності у великих масштабах викрадають із музеїв та вивозять до самопроголошених “народних республік”. Постраждали близько 200 цінних золотих артефактів стародавніх скіфів з Мелітопольського краєзнавчого музею, розкопаних у 1950-х. Окупанти забрали колекцію історичної зброї, яка є однією з найцінніших в Україні, а також картини відомих живописців.

Які наслідки знищення культурних об’єктів і крадіжки творів мистецтва можуть мати для Росії, поки що неясно.

Розслідувачі з Bellingcat також документують руйнування та випадки крадіжок. Наразі “Інтерпол” нарахував 218 вкрадених з України творів мистецтва.

Київ із партнерами планує притягнути Росію до Міжнародного кримінального суду за військові злочини, які включають руйнування культурних об’єктів та крадіжку творів мистецтва

Київ у співпраці міжнародними партнерами планує притягнути РФ до Міжнародного кримінального суду за військові злочини. Вони також включатимуть руйнування культурних об’єктів та крадіжку творів мистецтва.

“Де ракети для України?”, The Wall Street Journal, США

Редакційна стаття

Битва за східну Україну вирує понад 60 днів, і можна було передбачити, що далекобійна артилерійська дуель піде на користь Росії. Загадка, чому підтримка озброєнь США, як і раніше, затримується, і останнім прикладом є млява пропозиція реактивних систем залпового вогню.

Адміністрація Байдена цього тижня оголосила про виділення ще $1 млрд на допомогу Україні, включаючи додаткові боєприпаси для РСЗВ, відомої як HIMARS. Ці ракетні установки завдають удару точними боєприпасами, і можуть “стріляти і втікати”, щоб уникнути відплати з боку Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Захід посилає Україні достатньо зброї, щоб вижила, але замало для перемоги” американська експертка Мелінда Гарінґ

Але США не надали достатньо пускових установок, щоб звести нанівець перевагу російської техніки.

Скільки ракетних систем потрібно нашим друзям? Раніше український військовий радник сказав: “Якщо отримаємо 60 систем РСЗВ, то росіяни втратять будь-яку можливість просуватися будь-куди, будуть зупинені як вкопані”. Якщо отримаємо 40, просуватимуться вперед, хоч і дуже повільно, з великими втратами. Якщо 20, вони продовжать наступ, але з більшими втратами, ніж зараз.

Скільки РСЗВ на сьогодні запропонували США, провідна військова сила в світі? Чотири

Скільки РСЗВ на сьогодні запропонували США, провідна військова сила в світі? Чотири. Це план, про який адміністрація Байдена оголосила 1 червня. Вони потраплять на поле бою з навченим персоналом приблизно до кінця місяця. Британці та німці запропонували свої РСЗВ, але лише по три штуки.

США також відмовляються від ракет до них із більшою дальністю польоту. Команда Байдена турбується, що українці завдадуть удару по РФ. Але українці пообіцяли лише захищати свою землю. Відмова від цих ракет каже, що ми їм не довіряємо.

Ставки високі, і не лише для України. Якщо російські війська зачистять Донбас, Путін захопить більше землі, що зможе продати вдома як перемогу. Потім може перегрупуватися і рушити на південний захід, у сторону Одеси, відібравши в українців їхню берегову лінію, і збудувавши “міст” у Придністров’я. У Європі буде менше безпеки, і Байден нестиме за це певну відповідальність.

Скептики американської допомоги Україні люблять казати, що ми не можемо підтримувати країну вічно. Але це ще одна причина дати Києву потрібну зброю якомога раніше і в достатній кількості, щоб Україна могла зупинити, а потім відбити наступ Росії. Це єдиний спосіб посадити Путіна за стіл переговорів із надією на припинення вогню на українських умовах, вигідних для НАТО.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що до Києва вперше від початку російського вторгнення приїхали лідери Франції, Німеччини, Італії та Румунії. Вони пообіцяли Україні статус кандидата в члени ЄС, але на саме членство ще можуть піти роки. А також про рішення Києва атакувати кримський міст, коли буде можливість, бо Крим це Україна.