Рада Європи відреагувала на ратифікацію Києвом Стамбульської конвенції

Ратифікація Стамбульської конвенції стане важливим кроком  для захисту українських жінок від усіх форм насильства, що особливо важливо в умовах війни.

Про це сказала генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич, відповідна заява поширена Радою Європи, пише Інтерфакс-Україна.

«Оскільки жінки та дівчатка особливо вразливі під час конфлікту, я щиро вітаю ухвалення українським парламентом Конвенції Ради Європи про запобігання та боротьбу з насильством щодо жінок та насильством у сім’ї (Стамбульська конвенція). Це величезний крок уперед у захисті жінок і дівчаток від усіх форм насильства, чи то в Україні, чи за кордоном», – заявила вона.

З огляду на це Бурич подякувала президенту України Володимиру Зеленському, віцепрем’єрці Ользі Стефанішиній, депутатам Верховної Ради, за те, що «вони ще раз продемонстрували лідерство і мужність, а також за продовження наших попередніх дискусій із цієї теми».

Україна стане 36-ю державою, яка ратифікувала Стамбульську конвенцію.

Нагадаємо, 20 червня, у понеділок Верховна рада підтримала ратифікацію Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами, більш відомої як Стамбульська конвенція.

Раніше президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроект про ратифікацію Конвенції Ради Європи про запобігання домашньому насильству, відомої також як Стамбульська конвенція.

Ратифікація вважається гарним сигналом напередодні саміту ЄС щодо готовності України впроваджувати необхідні реформи, оскільки для держав-членів ЄС це є своєрідним «маркером цивілізованості».

Це рішення, що відкладалося багато років – зокрема, через позицію Всеукраїнської ради церков – було особливо важливими для Нідерландів та Швеції, двох країн-скептиків, які зрештою погодилися підтримати статус кандидата для України.

Як відомо, ООН закликала Україну терміново захистити жінок від домашнього насильства та ратифікувати Стамбульську конвенцію ще у 2020 році.  Торік в українській делегації у ПАРЄ заявили про суттєвий прогрес і велику проведену роботу задля ратифікації Україною конвенції Ради Європи із запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами (т.зв. «Стамбульської конвенції»).