Скасувати частину санкцій проти росії: звернення глави Африканського Союзу до ЄС

Президент Сенегалу Макі Салл, чинний голова Африканського Союзу, просить Євросоюз скасувати частину санкцій проти росії, щоб африканські країни без проблем могли закуповувати сільгосппродукцію у країни-агресора.

Про це пише LIGA.net з посиланням на повідомлення Politico.

Салл переконаний, що ЄС міг би дати послаблення у санкціях проти російських банків, що дозволить країнам Африки здійснити оплату за російські сільгосптовари.

«Ми хочемо платити, але це стає неможливим. Тому ми просимо у європейців той самий механізм, що й для газу та нафти», – цитує видання Макі Салла.

Слід зазначити, Брюссель не запроваджував санкції на експорт зернових чи добрив з росії до країн, що не входять до ЄС. Однак виключив кілька російських банків, зокрема Сбєрбанк, з міжнародної платіжної системи SWIFT. Санкції Євросоюзу залишають можливість робити платежі до росії за інші імпортні товари, наприклад газ.

У травні Салл заявив на зустрічі лідерів ЄС, що санкції щодо фінансової системи росії та труднощі з пошуком страхових компаній загрожують імпорту зерна та добрив до Африки.

Після зустрічі з путіним на початку червня Салл зробив припущення, що західні санкції обумовлюють продовольчу кризу.

Проблема постачання продовольства також обговорювалася минулого тижня під час двосторонньої зустрічі в Парижі між Макі Саллом та президентом Франції. Емманюель Макрон пояснив главі Африканського Союзу, що брак продовольства не має нічого спільного із санкціями Євросоюзу.

Питання пошуку шляхів розв’язання продовольчої кризи внесені до порядку денного саміту ЄС, який відбудеться цього тижня. Глави держав та урядів підготують заяву, що повну відповідальність за кризу несе росія, додають у Politico.

Нагадаємо, споживчий кошик в Україні цього року зросте в ціні приблизно на третину.