Експрем’єр Британії розповів, як йому погрожував путін

Прем’єр-міністр Великої Британії у 2007-2010 роках Гордон Браун випустив мемуари, у яких написав про свої враження від ватажка Кремля.

Напередодні виходу своєї книги Seven Ways To Change the World: How To Fix the Most Pressing Problems We Face (Сім способів змінити світ: як розв’язати найбільш нагальні проблеми, з якими ми стикаємося) Браун дав інтерв’ю газеті The Telegraph. Він розповів, що у пролозі для книги написав про уроки, здобуті з пандемії COVID-19, війни в Україні та свого спілкування з Путіним, який, на його думку, розуміє лише «безкомпромісну та тверду демонстрацію сили».

«Я вперше познайомився з Путіним у 2006 році в Кремлі, коли ще був міністром [фінансів]. Мене посадили на дуже низький стілець, щоб я дивився на нього знизу вгору. Він, звісно, доволі невисокий чоловік, і він носить такі підбори. Коротше, того дня він витяг папери з досьє і почав зачитувати всю інформацію на мене, ніби хотів показати, що знає про мене більше, ніж я знаю про себе.

Тому, коли люди кажуть, що Путін змінився і погрожує тільки зараз, можу сказати, що він погрожував мені навіть тоді… У мене не було ілюзій щодо того, хто такий Путін», – розповів він.

Зустріч Брауна із Путіним відбулася за кілька місяців до вбивства колишнього співробітника російських спецслужб Олександра Литвиненка у Лондоні. Експрем’єр сказав, що, виходячи з отриманої інформації, був упевнений у тому, що Путін не лише санкціонував убивство, а й збирається скоїти нові.

«…Путін розуміє лише силу. Він використовуватиме слабкість, він величезний опортуніст», – вважає Браун.

На думку експрем’єра, слабка реакція міжнародної спільноти на окупацію Росією Криму «дозволила Путіну вважати, що подальші вторгнення зійдуть йому з рук». Він також назвав помилкою відсутність реакції на застосування хімічної зброї в Сирії.

Тим часом, колишній президент США Дональд Трамп пише мемуари про своє чотирирічне перебування на посаді глави держави. Він вважає, що книга матиме попит.