Зеленський: Ціни на продукти вже “занесли” війну РФ до країн АфроСоюзу

Продовольча криза почалася саме 24 лютого, коли російський флот заблокував українські порти в Чорному та Азовському морях. Адже морський шлях – основний для аграрного сектора.

Україна – один з основних постачальників пшениці, соняшникової олії, кукурудзи. І від експорту українських продуктів залежать близько 400 млн людей в різних країнах світу. Якби не російська агресія проти народу України, не було б жодного дефіциту продуктів. Про це зазначив президент Володимир Зеленський під час виступу на засіданні Бюро Асамблеї Африканського Союзу, передає Gazeta.ua.

“Війна Росії проти України може здатися далекою від країн Африканського Союзу. Але ціни на продовольство, які зростають катастрофічно, вже занесли її додому до мільйонів африканських родин”, – наголосив він.

Повідомив, що зараз Україна намагається побудувати нову логістику постачання.

“Прямо зараз ми маємо на елеваторах понад 25 мільйонів тонн зерна, яке очікують традиційні споживачі української продукції. Ми налагоджуємо експорт залізницею і через порти сусідніх країн, щоб ще минулорічний і врожай цього року змогли потрапити до споживачів. Але за новими маршрутами вдається направляти значно менший обсяг і за значно довший час. Це у підсумку – значно дорожче постачання”, – пояснив Зеленський.

Керівник держави зауважив, що зараз ведуть “складні багаторівневі” переговори для розблокування українських портів. Однак поки прогресу немає.

“Бо поки не знайдений реальний інструмент, щоб гарантувати, що Росія не атакує їх знову. Ось чому продовольча криза у світі зберігатиметься, поки триває ця колонізаторська війна, війна Росії проти нашої держави, і поки заблоковані наші порти”, – наголосив він.

Україна була одним з основних європейських виробників добрив. Але зараз виробництво зупинене через війну.

“У частини виробників немає сировини й можливості навіть працювати через загрозу російських ракетних ударів та інші наслідки воєнних дій. Частина підприємств вже перебуває в зонах бойових дій і просто розгромлена російськими військами”, – повідомив Зеленський.

Президент зазначив, що насправді Росії треба ця криза.

“Бо вони намагаються використовувати вас і страждання людей, щоб тиснути на демократичні держави, які запровадили санкції проти Росії. Я наголошую: санкційна політика спрямована лише на те, щоб Росія припинила намагання перетворити Україну на свого раба”, – сказав він.

Зеленський заявив, що голос АфроСоюзу в Раді безпеки ООН “не був почутий повною мірою”. Але, за його словами, це правильно, що “Африканський Союз проявляє принципову активність, захищаючи інтереси всіх жителів вашого континенту”.

“Однак ваш голос має звучати достатньо вагомо в усіх міжнародних структурах. І якщо їх для цього потрібно реформувати, зокрема, Раду Безпеки ООН, значить, потрібно це зробити”, – додав він.

Президент повідомив, що затвердив першу Стратегію розвитку відносин України з державами Африки. Також за його дорученням готується перше в історії України регіональне турне міністра закордонних справ України державами Субсахарської Африки. Представників АфроСоюзу Зеленський запросив і до України.

“Я запрошую вас відвідати нашу державу вже зараз, щоб поновити наші зв’язки на двосторонньому рівні. І пропоную вже почати готувати за нашого спільного бажання велику політико-економічну конференцію “Україна Африка”, – додав він.

Доповнюється.