В росії наростає істерика через литовську блокаду Калінінграда

Міністерство закордонних справ росії у понеділок, 20 червня, викликало повірену в справах Литви Віргінію Умбрасене, аби висловити протест проти «провокаційних» і «відверто ворожих» заходів через обмеження Вільнюсом залізничного транзиту до Калінінградського анклаву.

«Якщо найближчим часом транзит вантажів між Калінінградською областю і рештою території рф через Литву не буде відновлено в повному обсязі, то росія залишає за собою право вжити заходів для захисту своїх національних інтересів», – зазначили у міністерстві, повідомляє Радіо Свобода.

У МЗС росії обмеження назвали «відверто ворожим».

Калінінград (раніше – Кенігсберг), став частиною Радянського Союзу після Другої світової війни, розташований між Литвою та Польщею, де річка Преголя впадає в Балтійське море. У ньому проживає близько 500 тисяч жителів.

Читайте також

19 червня Литва офіційно оголосила про припинення залізничного транзиту частини вантажів із основної території росії до Калінінградської області.

Литовські чиновники зазначають, що росія може цілий рік відправляти товари морем до порту Калінінграда – єдиного в росії вільного від льоду.

У відповідь, голова комісії Ради Федерації із захисту держсуверенітету рф Андрєй Клімов зазначив, що транспортна блокада Калінінградської області Литвою «розв’язує руки» Москві і «росія перейде до вирішення проблеми будь-якими способами». Таким чином він фактично пригрозив ЄС і НАТО війною.

Речник російського диктатора Дмитро Пєсков заявив, що рішення Литви «порушує всі можливі правила». «Ми розуміємо, що це пов’язано з рішенням Європейського Союзу розширити санкції на транзит вантажів. Ми вважаємо, що це теж незаконно», – сказав Пєсков.

Водночас, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба наголосив, що росія повинна звинувачувати лише сама себе у болючих наслідках західних санкцій.