ЄС повинен надати Україні статус кандидата цього тижня – МЗС Німеччини

Європейський Союз повинен надати Україна статус кандидата на вступ вже цього тижня.

Таку заяву зробила міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок у Люксембургу під час зустрічі глав дипломатичних відомств ЄС, передає “Укрінформ”.

“Ми перебуваємо в історичному моменті, коли треба вирішити – чи будемо ми знаходити відмовки та відсувати ухвалення рішень, чи визнаємо, що настав момент, коли треба визначити курс ЄС на майбутнє. Це означає дати Україні, Молдові, а також країнам Західних Балкан, чіткий сигнал, що вони належать до Європи, що ми підтримуємо їх на цьому непростому шляху”, – зазначила вона.

За її словами, тримати Україну та Молдову у режимі очікування, поки вони не виконають всі вимоги – це є “абсолютним цинізмом”. Вона також запевнила, що країни-члени ЄС мають дати зрозуміти українцям, що їм вдячні за захист європейських цінностей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кандидатство в члени ЄС: Шмигаль розповів про переваги статусу

“Це, зрозуміло, надзвичайно важкий процес, попереду неймовірно великі виклики та завдання, але Україна має стати кандидатом в нашу європейську родину”, – підкреслила Бербок, додавши, що це стосується і Молдови.

Також вона сказала, що необхідно не лише розширити європейське коло, але разом посилити його. Це означає в перспективі те, щоб перейти до механізму прийняття рішень більшістю голосів, а не одностайно.

Крім того, голова німецького МЗС заявила про те, що необхідно дбати про статус міжнародного гуманітарного права в умовах війни в України, яку розв’язала РФ.

За її словами, необхідні гуманітарні коридори, щоб врятувати українців із захоплених територій, а також шляхи для гуманітарної допомоги.

Європейська комісія підтримала рекомендацію надати Україні статус кандидата на вступ в Європейський Союз. Рішення винесли у п’ятницю, 17 червня. Процес вступу в Євросоюз може зайняти понад 10 років. Протягом цього періоду Україна повинна впровадити у практику правила і стандарти ЄС.

Остаточне рішення щодо надання статусу кандидата України на членство в ЄС мають ухвалити на саміті 23-24 червня у Брюсселі. Для прийняття рішення мають проголосувати всі країни-члени Євросоюзу.

Тим часом, Єврокомісія назвала вимоги для вступу України до ЄС.