Кулеба відреагував на російські погрози Литві за «блокаду Калінінграда»

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба наголосив, що росія має звинувачувати лише сама себе у болючих наслідках західних санкцій.

Про це він заявив у своєму Twitter, вочевидь коментуючи перші реакції з рф на закриття Литвою транзиту до Калінінградської області товарів, які підпадають під санкції ЄС.

«росія не має права погрожувати Литві. Москва має звинувачувати тільки себе за наслідки неспровокованого і невиправданого вторгнення в Україну. Цінуємо принципову позицію Литви і твердо стоїмо на боці наших литовських партнерів», – написав він.

Як відомо, 18 червня губернатор Калінінградської області росії Антон Аліханов заявив, що з суботи Литва припинила пропускати через свою територію транзитні потяги з товарами, які потрапили під санкції Європейського Союзу.

У раді федерації заявили, що у росії будуть «розв’язані руки для вирішення питання будь-якими способами», якщо ЄС не виправить ситуацію з «блокадою Калінінграда».

Речник Кремля Дмітрій Пєсков назвав ситуацію «безпрецедентною» і рішення – незаконним, зазначивши, що росія ще визначається з відповіддю.

У той же час, головний дипломат Жозеп Боррель поки не прогнозує нового витка серйозної напруги у відносинах з рф через припинення транзиту до Калінінградської області.

Нагадаємо, з суботи, 18 червня, оператор залізниць Литви LTG Cargo припинив транзит санкційних вантажів між Калінінградською областю й основною територією росії.

8 червня депутат російської Держдуми Євген Федоров вніс законопроект щодо скасування постанови Держради СРСР від 6 вересня 1991 року про визнання незалежності Литви. Він аргументував пропозицію тим, що країна незаконно отримала незалежність, адже постанову ухвалив неконституційний орган із порушенням вимог кількох статей Конституції СРСР.

Згодом Федоров також запропонував скасувати визнання незалежності Естонії, Латвії й України.