Литва розкритикувала ЄС через затягування надання зброї Україні

Якби всі країни Європейського Союзу надали Україні необхідне озброєння, то війна проти росії закінчилася б швидше.

Про це заявив міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс, повідомляє Wiadomosci.


Габріелюс Ландсбергіс
міністр закордонних справ Литви

«У Європейського Союзу є інструменти для того, щоб закінчити війну набагато швидше. Вони були у нього завжди. Якби ми виконали не 10% українських прохань, а 90%, війна не тривала б так довго»

При цьому міністр підкреслив, що для розблокування українських портів, необхідне військове обладнання.

«Я говорю про це вже майже два місяці разом з українцями. Якщо ми серйозно налаштовані допомогти вирішити продовольчу кризу, ми повинні серйозно поставитися до захисту портів»

— Габріелюс Ландсбергіс,
міністр закордонних справ Литви

Нагадаємо, 25 травня у Литві стартував збір коштів для покупки Україні безпілотника Bayraktar TB2 на знак солідарності з її боротьбою проти російської агресії. Кошти зібрали за три дні.

Компанія Bayraktar вирішила подарувати ударний безпілотник Литві. А зібрані громадянами кошти на закупівлю зброї, попросила передати Україні на гуманітарні потреби.

Литва домовилася з турецьким виробником бойових безпілотників Bayraktar про передачу Україні додаткових боєприпасів.

Тим часом низка лідерів країн Африки, Азії та Близького Сходу пропонували Україні припинити опір агресії росії для отримання заблокованого окупантами в портах зерна.

У Німеччині не виключають, що вивести все українське зерно із заблокованих росією портів альтернативними маршрутами не вийде. Однак якщо Берліну вдасться вивести хоча б частину збіжжя, то це допоможе у вирішенні глобальної проблеми.