Захисники Азовсталі живі, але невідомі умови їхнього утримання – Єрмак

Українські бійці, які обороняли Азовсталь у Маріуполі й потрапили в російський полон, – живі.

Однак невідомо, у яких умовах їх утримують. Про це розповів голова Офіса президента Андрій Єрмак в інтерв’ю LB.ua.

“Знаємо, що вони живі. Щодо умов – це теж відстежуємо. Сказати чітко, у яких вони умовах, ми зараз не можемо. Але точно знаємо, що вони живі. ГУР постійно тримає це на контролі, з деякими з них є зв’язок і процес щодо їхнього звільнення не зупиняється ні на годину. Сподіваюся, що він увійде в активну фазу й ми почнемо повертати наших героїв в Україну”, – сказав він.

Розповів, що в центрі Головного управління розвідки щодо полонених створили пресцентр. У його роботі братимуть участь як представники ГУР, так і тих структур, чиї люди перебувають у полоні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Звільнення захисників Азовсталі: Резніков зробив заяву

“Оскільки переговори й консультації ще тривають, кожна деталь має значення. Процес непростий. Я б не хотів своїми словами й інформацією якось нашкодити цьому процесу”, – зазначив Єрмак.

За його словами, завданням на першому етапі було збереження життя захисників Азовсталі.

“Це завдання ГУР виконало. Сьогодні вони займаються другим етапом – їхнім поверненням. Також почався процес повернення тіл наших загиблих героїв. На сьогодні це вже більш як 200”, – розповів керівник ОП.

2439 захисників Азовсталі майже місяць перебувають у російському полоні. 20 травня командир полку “Азов” підполковник Денис Прокопенко заявив, що вище військове керівництво України віддало наказ про збереження життя і здоров’я військовослужбовців гарнізону та припинення оборони Маріуполя. Де саме утримують українських воїнів і в яких умовах, зараз невідомо.

Російські окупанти передали перші тіла українських захисників, які загинули на Азовсталі. Обмін відбувся 4 червня на лінії фронту в Запорізькій області у форматі 160 на 160.

Щонайменше 52 із цих тіл вважаються останками бійців полку “Азов”. Тіла бійців вже привезли до госпіталю в Києві. Там проводять аналіз ДНК для ідентифікації, повідомив екскомандир “Азова” Максим Жорін.

15 червня до Києва привезли тіла ще 64 загиблих українських захисників з Азовсталі.