Сума заморожених ЄС активів російських олігархів зросла вдвічі

Через санкції Євросоюзу російські олігархи й установи втратили доступ до розкішної нерухомості, яхт, картин, вертольотів та інших активів на понад 12,5 млрд – близько $13 млрд.

За неповних три місяці сума таких активів подвоїлася, заявив офіційний представник Єврокомісії з питань юстиції Крістіан Віґанд, передає DW.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відтік мільйонерів: спрогнозували, скільки багатіїв втечуть із РФ цьогоріч

“Сума заморожених активів російських олігархів майже подвоїлася з 6,7 мільярда євро у квітні до понад 12,5 мільярда “, – сказав він.

Різке збільшення заморожених активів Віґанд пов’язав з тим, що за останні тижні в ЄС виявили й заблокували багато об’єктів, які належать російським олігархам. Особливо в Німеччині.

Майно російських олігархів, арештоване через санкції у зв’язку з розв’язанням Росією війни в Україні, навряд чи повернеться до попередніх власників. Ідеться, зокрема, про вилучені в росіян з путінського оточення яхти.

Понад 10 суперяхт загальною вартістю майже $2,3 млрд конфіскували або арештували в європейських портах за останні шість тижнів у рамках масштабних санкцій, запроваджених проти російських олігархів після вторгнення РФ в Україну.

На британському острові Мен зняли з реєстрації літаки, що належать російським мільярдерам.

Серед олігархів, яким “обрізали крила”, – найбагатша людина Росії, засновник USM Holdings Усманов, співвласник Северстали Олексій Мордашов, бізнесмени й соратники президента-агресора Володимира Путіна Аркадій і Борис Ротенберги, співвласник Уралхима та Уралкалия Дмитро Мазепін.