Росія перешкоджає власній армії воювати в Україні – міноборони Великої Британії

Росія перешкоджає власним збройним силам, називаючи війну в Україні “спеціальною воєнною операцією”.

Кремль продовжує розглядати своє вторгнення як “спецоперацію”, чим активно перешкоджає російським збройним силам, вважають аналітики американського Інститут вивчення війни (ISW) з посиланням на міноборони Великої Британії.

“19 червня британське відомство повідомило, що російська влада намагається знайти законні засоби для покарання “воєнних дисидентів” і тих, хто відмовляється від мобілізації. Означення конфлікту в Україні як “спеціальної воєнної операції” містить законні каральні заходи, які можуть бути застосовані під час офіційної оголошеної війни”, – ідеться у звіті ISW.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни в районі Запоріжжя підтягують резерви – ISW

Росія також прагне використати судові процеси проти полонених українських військовослужбовців для посилення контролю над окупованими територіями й подальшої деморалізації українських захисників. Судити їх, зокрема й захисників Маріуполя, мають намір відповідно до законодавства так званої ДНР, яке дозволяє смертну кару. Це просуватиме пропаганду Кремля “про вторгнення в Україну з метою її денацифікації”.

Ключові висновки експертів ISW:

– накопиченої російської артилерії в поєднанні з малочисельними піхотними підрозділами все ще недостатньо для просування РФ у межах Сіверськодонецька на Луганщині;

– росіяни продовжують готуватися до наступу на Слов’янськ з південного сходу від Ізюма й на захід від Лимана;

– окупанти проводять артилерійські обстріли під чужим прапором по території, яку контролює Росія, щоб приглушити українські настрої, заохотити мобілізацію і налаштувати місцевих жителів проти Збройних сил України.

Контратаки ЗСУ на південному напрямку найближчими тижнями ще більше загрожуватимуть російським окупантам у Херсоні. Локальні українські контратаки продовжать відкидати російські війська, особливо вздовж кордону Херсонської та Миколаївської областей.