Єврокомісія пояснила, чому Україні мають надати статус кандидата в ЄС

Україна цілком обґрунтовано має набути статус кандидата на вступ до Євросоюзу.

За вісім років країна зробила велику роботу, тож рішення про надання їй статусу кандидата є історичним і засноване на фактах і підготовчій роботі, заявила очільниця Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, передає німецький телеканал ARD.

“Я твердо вважаю, що ми матимемо позитивне рішення Європейської ради й підтримку, адже курс заданий. Це історичне рішення, яке зараз також має ухвалити Єврорада, але підготовка триває добре. Україна зробила величезні кроки вперед”, – сказала вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кандидатство в члени ЄС: Шмигаль розповів про переваги статусу

Україна – це міцна парламентська демократія, додала фон дер Ляєн, але уточнила, що в ЄС хочуть бачити ще більше реформ. Водночас зауважила, що від країни-заявника залежить, чи буде прийняття до спільноти успішним і як скоро це станеться.

“У цих державах все залежить від того, наскільки швидко піде цей процес, і вони мають провести необхідні реформи. Довести, що вони відповідають Європейському Союзу. Тоді й процес піде швидше”, – підсумувала глава Єврокомісії.

Як приклад вона навела Туреччину й Словаччину, яким 1999 року дали перспективи вступу в ЄС. Словаччина багато працювала й 2004-го стала членом Євросоюзу. Туреччина ж сьогодні перебуває далі від ЄС, ніж 23 роки тому.

Європейська комісія підтримала рекомендацію надати Україні статус кандидата на вступ в Європейський Союз. Рішення ухвалили в п’ятницю, 17 червня. Процес вступу в Євросоюз може тривати понад 10 років. Упродовж цього періоду Україна має впровадити правила й стандарти ЄС.

Остаточне рішення щодо надання статусу кандидата України на членство в ЄС мають ухвалити на саміті 23-24 червня в Брюсселі. Для ухвалення рішення мають проголосувати всі країни-члени Євросоюзу.

Тим часом Єврокомісія назвала вимоги для вступу України до ЄС.