Єврокомісія пояснила, чому Україна повинна одержати статус кандидатки у ЄС

Україна цілком обґрунтовано повинна отримати статус кандидата на вступ до Євросоюзу.

За вісім років країна зробила велику роботу, тож рішення про надання їй статусу кандидата є історичним і засноване на фактах та підготовчій роботі, заявила очільниця Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, передаєнімецький телеканал ARD.

“Я твердо вважаю, що ми отримаємо позитивне рішення Європейської ради. Отримаємо підтримку, адже курс заданий. Це історичне рішення, яке зараз також має прийняти Єврорада, але підготовка йде добре. Україна зробила величезні кроки вперед”, – сказала вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кандидатство в члени ЄС: Шмигаль розповів про переваги статусу

Україна – це міцна парламентська демократія, додала фон дер Ляєн, але уточнила, що в ЄС хочуть бачити ще більше реформ. Водночас вона зауважила, що від самої країни-заявника залежить, чи буде прийняття до спільноти успішним і як скоро це станеться.

“У цих державах все залежить від того, наскільки швидко піде цей процес, і вони мають провести необхідні реформи. Довести, що вони відповідають Європейському Союзу. Тоді і процес піде швидше”, – підсумувала глава Єврокомісії.

Як приклад вона навела Туреччину і Словаччину, яким у 1999 році були дані перспективи вступу в ЄС. Словаччина багато працювала і у 2004 році стала членом Євросоюзу. Туреччина ж сьогодні знаходиться далі від ЄС, ніж 23 роки тому.

Європейська комісія підтримала рекомендацію надати Україні статус кандидата на вступ в Європейський Союз. Рішення винесли у п’ятницю, 17 червня. Процес вступу в Євросоюз може зайняти понад 10 років. Протягом цього періоду Україна повинна впровадити у практику правила і стандарти ЄС.

Остаточне рішення щодо надання статусу кандидата України на членство в ЄС мають ухвалити на саміті 23-24 червня у Брюсселі. Для прийняття рішення мають проголосувати всі країни-члени Євросоюзу.

Тим часом, Єврокомісія назвала вимоги для вступу України до ЄС.