Голова Херсонської облради прокоментував ситуацію із мінними полями

Перед повномашстабним російським вторгненням мінні поля на прилеглій до Криму території не були розміновані.

Про це сказав голова Херсонської обласної ради Олександр Самойленко в ефірі Радіо НВ.

“Я працював головою обласної ради. Деякі таємниці, які існують в області чи в державі, до мене не доходять. Але для того, щоб провести розмінування, як звинувачували, за останні роки, такі дії були б помітні. Принаймні, я б про них знав, якби дії якісь відбувалися”, – розповів.

Згідно з одним із звинувачень, сказав голова облради, прилеглі до окупованого Криму території Херсонської області розмінували під час будівництва на КПВВ у 2019 році:

“Воно відбулося на досить невеликій площі. Це майже в розрізі дороги, яка йде в селищі Каланчак і Чонгар. Я не знаю розташування (мінних полів) і не буду на себе брати (відповідальність), що вони існують. Але демонтажа мінних полів під час будівництва КПВВ не відбувалося”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Головні новини дня: російської музики більше не буде, ЗСУ відбили ворога

Самойленко також заперечив версію, яка стосувалася міністерки з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірини Верещук:

“Була така версія, що пані Верещук, коли вона зайшла в посаду віцепрем’єра, приїжджала, “завела” автобус (14 лютого 2022 року на КПВВ Чонгар та Каланчак розпочали курсувати автобусні шатли від пункту пропуску до адміністративної межі). Для цього (начебто) було ліквідоване мінне загородження. Насправді всі дії, які відбувалися, вони відбувалися на шляхопроводі. Це дорога, якою їздили машини. Вона не була замінована”.

Зі слів голови облради, всі мінні поля, які існували, станом на 24 лютого “були на місцях”. Але, на його думку, ворог знав про їх розташування і рухався по дорогах і мостах, де не було встановлено мінних загороджень

“Чому (дорога) не прострілювалася, чому вона не була якимось чином ліквідована, – я не можу цього казати. Це питання до військового керівництва. Але до останнього дня ми, приїжджаючи на КПВВ, (бачили, що) всюди були встановленні таблички (з написом) міни. Розмінувати такі площі неможливо. Це фантазія або розганяння зради, як у нас люблять робити політики, коли трошки небезпека відійшла в сторону”, – сказав Самойленко.

Доповнюється.