Як змусити РФ заплатити компенсацію: у Мін’юсті запропонували ще один варіант

Україна хоче запропонувати міжнародний Договір про створення механізму відшкодування збитків, яких завдала РФ.

Слідкувати за позовами буде спеціальна Комісія. Про це розповіла заступниця міністра юстиції Ірина Мудра в інтерв’ю “Інтерфакс-Україна”.

“Договором створюватиметься постійно діюча Комісія з розгляду позовів про компенсацію збитків. Держави-учасниці Договору блокують, конфіскують та передають активи РФ для задоволення вимог Комісії. Для цього створюється Фонд активів”, – сказала вона.

Зокрема, цей Договір передбачає примусове виконання рішень Комісії, тобто ухилитися не вдастся.

Як зазначає Мудра, якщо РФ не захоче добровільно сплачувати збитки, цей Договір змусить країну-агресорку це робити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Європарламент підтримав трибунал для Путіна

“Це буде широко визнаний у світі міжнародний інструмент, за допомогою якого держава матиме підстави для вчинення необхідних дій на своїй території, у тому числі для ухвалення відповідного національного законодавства”, додала заступниця.

Мудра зауважила, що заяви можуть ділитися на різні категорії залежно від розміру вимог та складності: можуть застосовуватися спрощені процедури до однотипних заяв про втрату житла чи рухомого майна, і такі позови можуть бути об’єднані у масові.

Виплата відшкодування за рішеннями Комісії може здійснюватися або шляхом виплати із заздалегідь створеного Фонду активів, або шляхом примусового виконання рішення Комісії.

Але для цього, за словами Мудрої, держави-учасниці Договору мають змінити національне законодавство, на що буде потрібна політична воля законодавчих органів цих держав.

Україна запропонує Росії “план Б” в разі відмови платити репарації за завдані внаслідок війни збитки. Заарештовуватимуть і реалізовуватимуть усе російське майно.

Сума інфраструктурних збитків сягнула $104 млрд. Внаслідок обстрілів російської армії зруйновано або пошкоджено щонайменше 45 млн кв. м житла, 656 лікарень, понад 1200 навчальних закладів, майже 25 тис. км доріг, 300 мостів, 12 аеропортів.