Контрнаступ ЗСУ: військовий експерт сказав, коли це стане можливим

Збройні сили Україна на Херсонщині вже здійснюють контрудари, щоб відтіснити російські війська. Повноцінний контрнаступ стане можливий разом із поставками зброї за ленд-лізом десь у кінці серпня. Важке озброєння також важливе на Донбасі щоб сповільнити просування Росії. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів військовий експерт Іван Січень.

“У нас склалася динамічна рівновага сторін. Росія продовжує наступальні дії, але значно меншими темпами, ніж місяць тому. Вони увійшли у Сіверськодонецьк, але не можуть його взяти. Бо немає достатніх сил, щоб вести бойові дії у промислових кварталах. Схожа ситуація була у Маріуполі, але там неможливо було забезпечити постачання боєприпасів, вивезення поранених. А Сіверськодонецьк не оточений. Є шлях підвозу з Лисичанська всього, що треба”, каже Січень.

Завод “Азот”, який контролюють наші війська, займає до 40 відсотків міста, пояснює експерт.

“Це ніби фортеця. Місце, де можна добре оборонятися і яке важко взяти. Артилерією та бомбами його нелегко знищити. Окупанти практично не мають успіхів та зазнають втрат. Тому переходять до тактики тотально знищувати артилерійським вогнем, а потім намагатися захопити руїни. Нам необхідне західне озброєння. Тому що у Росії є перевага, а важкі гармати, які нам поставляють з Заходу, б’ють далі і застосовують високоточні боєприпаси. Це дозволяє знищувати російську артилерію. Завдяки цій зброї ми вже не дали ворогу просуватися далі швидкими темпами за рахунок якості техніки, а не кількості. Нам треба більше такої зброї”, говорить Січень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Джонсона турбує, що Україну можуть схиляти до поступок політолог про візит прем’єра Британії

ЗСУ могли би звільнити Херсон і область, але є декілька проблем, вважає експерт.

“Наші сили основні на Донбасі. На Херсонському напрямку два завдання не дати відновити наступ на Миколаїв та Кривий Ріг і відтісняти російські війська. Росія знищує наші міста, а ми не можемо, бо там наші люди. Хоча без цього, ймовірно, далі не обійдеться. Тому людей закликають залишати ці території. Коли у нас почнуться нормальні поставки зброї, зможемо звільнити південь і забрати плацдарм росіян для наступу на правий берег України”, додає Січень.

Ще не почав працювати ленд-ліз, але він допоможе йти у контрнаступ, наголошує експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Постачання зброї та ситуація на Донбасі” що Джонсон приїхав вирішувати у Київ

“Треба вирішити певні бюроктратичні проблеми. У США немає такої кількості озброєння, щоб поставити нам одразу багато. Частину треба виготовити. Але цей процес вже почали, хоча він не швидкий. Важке озброєння по програмі ленд-лізу доставлять десь до кінця серпня. Тоді можна очікувати наступальних дій з нашого боку без великих жертв. Зокрема, найкраще це буде видно на півдні через зручну географію відкритий степ”, додає Січень.

Якщо вийде звільнити правобережну Херсонщину, це повністю змінить ситуацію на півдні, говорить експерт.

“У західному напрямку з Миколаєва йде наступ. Йде він також з півночі у бік Херсону. Вдалося дійти майже до Чорнобаївки. Це майже шлях на Херсон. Ще один контрнаступ вздовж Дніпра на південь, щоб очистити північ Херсонщини”, каже Січень.

Втрати російських окупантів в Україні на 19 червня становлять 33 600 осіб. За останню добу українські військові ліквідували 250 загарбників.

Радник міністра внутрішніх справ України Віктор Андрусів заявив, що російські війська дуже виснажені, тому можливо вже в липні чи серпні вони точно візьмуть оперативну паузу для перегрупування. Окупанти явно переоцінили себе й самі не знають, що з цим робити, наголосив радник.

Росія продовжує штурмувати Сіверськодонецьк на Луганщині, але не має успіху.